PADA VEO TAJNE

Kate Middleton u vjenčanici Alexandera McQueena?

07.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kada 29. travnja bude kročila prema oltaru velebne crkve Westminster Abbey da bi izrekla sudbonosno 'da' prijestolonasljedniku Williamu, nosit će haljinu s potpisom Sarah Burton, dizajnerice kuće visoke mode Alexandera McQueena, koja je ondje iz sjene preuzela konce nakon suicida velikog modnog kreatora i njezina osnivača, pišu britanski mediji

O 'specifičnoj težini' (kao i zdravom razumu) u prvi mah trivijalne informacije na Otoku govori činjenica da su je The Sunday Times i Daily Telegraph istovremeno raspalili kao glavnu vijest.

Doduše, kada su novinari dotičnih izdanja zatražili potvrdu informacije, mjerodavni iz modne kuće sve su zanijekali.

'Ništa od toga nije točno', kategorično je ustvrdio upravitelj, Jonathan Akeroyd, pa nastavio u nešto blažem tonu. 'Sve će se doznati na vrijeme.'

Otprilike isto moglo se čuti i od same Burtonove. 'Nemam ništa s tim.'

Ali britanski mediji ostaju pri svome. Dobro informirani u modnim krugovima, pišu nadalje da će oprava biti kombinacija ideja same Kate Middleton te vještine i talenta Sarah Burton, kojoj to neće biti prvi veliki izazov. Njezina je, primjerice, kreacija upečatljiva 'killer red dres' koju je supruga američkog predsjednika, Michelle Obama, nosila početkom godine.

Premda će pravi 'bingo' za kreatoricu biti vjenčana haljina buduće kraljice, hvalevrijedna preporuka je i oprava koju je u ime McQueena sašila Sari Buys 2005, kada se udavala za Toma Parkera Bowlsa, sina vojvotkinje od Cornwalla, Camille.

No bez obzira na sve, optimalna haljina za 'vjenčanje stoljeća' bit će izazov života za Sarah Burton, ali i test za Kate Middleton.

Oči 1900 uzvanika i milijuna gledatelja u prijenosu uživo bit će uprte u nju i svaki od njih uzet će si ulogu dežurnog modnog kritičara, s pravom da sudi i uspoređuje je s vjenčanicama 'od stoljeća sedmog' do one koju je imala pokojna Lady Di. S druge strane, čini se da sama Kate nije načistu sa svojim modnim stilom, jer još uvijek vrluda, pa nema boljeg trenutka da ga konačno definira i stavi na znanje modnim kućama.

Ljupka princeza, htjela-ne htjela, polako se preobražava u moćnu modnu ikonu. Naprimjer, haljina Londonke Danielle Helayel, koju je imala na sebi tijekom službene objave zaruka, prodana je preko interneta u samo sedam sekundi. Dakle, nije iznenađenje da se svi na svijetu koji imaju ikakve veze s modom na sve načine guraju do Kate Middleton sa svojim modnim savjetima; čak i ulozi statista, najmanjeg dvorjanina u ne tako dalekoj budućnosti teško je odoljeti.