žene windsora

Kate Middleton lice je djelomično sakrila decentnim, mrežastim velom, a ovo je priča koja se krije iza te kraljevske tradicije

20.09.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Na sprovodu kraljice Elizabete II princeza od Walesa oduševila je elegancijom i modnom kombinacijom kojoj je bilo nemoguće pronaći manu. Stajling je upotpunila šeširom širokog oboda s decentnim veom. I ovog puta Kate je profinjeno i s mjerom ispoštovala tradiciju, a delikatni mrežasti veo princeze od Walesa referira se na generacije bogate kraljevske tradicije

Poput mnogih windsorskih tradicija, praksa nošenja velova na kraljevskim pogrebima seže duboko u povijest, sve do kraljice Viktorije, praprabake kraljice Elizabete II, koja je bila poznata po tome što je nosila crninu sve do kraja svog života otkako nakon što je njezin voljeni suprug, princ Albert, umro od tifusa u dobi od 42 godine.

Na sprovodu kralja Georgea VI. 1952., novopečena kraljica Elizabeta pridružila se svojoj majci i sestri, princezi Margaret, noseći teški veo. A tu je i kraljica Mary koja se pojavila s velom do struka u čast njezinom pokojnom suprugu, kralju George V, 1936. godine.

Iako je Victoria zasigurno pridonijela popularizaciji vela, i općenito potaknula ludilo za tamnim tkaninama, povezanost vela s žalovanjem datira iz stoljeća prije vladavine udovice od Windsora. Nazivana odjeća za udovice zapravo je varijanta redovničke odjeće, uključujući i pokrivala za lice.

Velovi koje su dugo nosile časne sestre, povijesno su simbolizirali duboku udaljenost ožalošćene od svakodnevnog života, kao i njenu čednost i skromnost. To je bilo osobito važno za mlade udovice, koje bi mogle biti predmetom zlobnih ogovaranja, a za njih je u 19. stoljeću razdoblje žalosti trajalo dvije godine.

  • +11
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: BBC / Ferrari / Profimedia

Za ožalošćene na visokom položaju, poput uzvanika na državnom sprovodu, velovi su također pomogli prikriti suze, koje bi se mogle smatrati neprikladnim ili ponižavajućim. Podsjetimo se samo Jackie Kennedy na JFK-ovom sprovodu 1963., s gotovo neprozirnim velom nošenim uz Givenchyjevo odijelo.

Posljednjih godina Windsori su se jače priklonili tradiciji nošenja vela bez potpunog pokrivanja lica, što je vjerojatno reakcija na sve veću želju javnosti za kraljevskom transparentnošću. Tako je Diana, princeza od Walesa na komemoraciji za Grace Kelly 1982. nosila decentni mrežasti veo i tome činom dala smjer budućim ožalošćenim pripadnicama kraljevske obitelji, uključujući vojvotkinju od Cambridgea.

  • +54
Procesija iz Buckinghamske palače prema Wesminsterskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Za sprovod princa Philipa Kate Middleton je nosila Philip Treacy šešir s mrežastim velom. Nakon toga je na procesiji za kraljicu 14. rujna pokazala traku za glavu s pričvršćenim velom. Što se tiče kraljičinog sprovoda u Westminsterskoj opatiji princeza od Walesa je odabrala još jedan šešir širokog oboda, s nježnim velom koji joj je pokrivao lice, a da ga nije potpuno zaklonio.

U WESTMINESTERSKOJ OPATIJI

Od princeze Charlene do kraljice Ranie: Pogledajte tko je sve iz kraljevskih obitelji iz Europe i svijeta stigao na kraljičin sprovod

Pogledaj galeriju