LIJEPA I NJEGOVANA

Kana - drevna prirodna boja za kosu

28.07.2010 u 10:49

Bionic
Reading

Kana je biljka čija je domovina Afrika, a danas raste i u Aziji i Australiji. Kana se od davnina na Dalekom istoku koristi za nijansiranje kose

Grmovi ove biljke mogu narasti od dva do šest metara. Kana je poznata po svom blagotvornom djelovanju, jer jača korijen kose i daruje kosi visoki sjaj, uz istodobno nijansiranje kose lijepom bakreno-crvenom bojom.

U mnogim drugim kulturama kana se koristi i za bojanje kože, noktiju te predmeta od kože i vune. Boja se dobiva od listova biljke koji se beru i suše na suncu, a potom se zdrobe u zeleni prah.

Postoje različite nijanse kane. Tako ako se listovi poberu dok još nisu sazreli, dobit će se tzv. zelena kana koja daje blažu nijansu crvene boje. Ponekad se kana miješa s indigom da se dobije tzv. 'perzijska kana' koja kosu boji u crnu s tamnoplavim odsjajem. Nadalje, kana se miješa i s kaduljom te kamilicom te se tako dobivaju različite varijante boje.

Naravno, o tome kako će kana izgledati na vašoj kosi ovisi i o tome kakva vam je prirodna boja kose. Crnkama ili brinetama kana daje topao, crvenkast sjaj, a svjetlija kosa dobiva prekrasan crvenkasto-zlatni ton. Kana ne čini kosu svjetlijom i nije prikladna za plavuše ili kosu koja je više od dvadeset posto sijeda, bijela, obojena, izbijeljena ili s pramenovima, jer će joj dati neprirodnu narančastu boju.

Kako je nanijeti?

Kana se obično miješa s vrućom vodom u glatku smjesu. Mogu se dodati crno vino, čaj ih kava, koji pojačavaju ton. Smjesa se mora nanositi četkom, od korijena prema krajevima, na opranu i ručnikom osušenu kosu. Nakon što se oboji jedan pramen, treba ga odmaknuti na stranu i tako redom.

Na kosi je treba ostaviti da djeluje barem sat vremena, a najbolje i do dva, a negdje se spominje i čak 12 sati! Trebate znati da što dulje držite kanu na kosi, to će njezin intenzitet biti jači. Također, ako imate dugu kosu i vrhovi su vam svjetliji od korijena, kana će samo produbiti ovu razliku, odnosno djelovat će slično kao i sunce.

Nakon nanošenja kane, kosu treba skupiti i zamotati je i to najbolje u plastičnu vrećicu, kapu ili foliju te oko nje još i ručnik. Ovako se zadržava toplina koja povoljno djeluje na kanu koja tada pojačano djeluje.

Nakon isteka vremena, kosu je potrebno dobro isprati vodom, a potom i oprati šamponom.

Trebate znati i to da kana ostavlja tragove po koži i odjeći, slično kao i sintetske boje pa je potrebno imati rukavice te obući nešto staro u slučaju ako vam kana kapne na odjeću. Također, dobro je nanijeti kremu na rub kože uz kosu da kasnije ne ostanu mrlje koje se teže skidaju.

Dobro je znati

Kana je izvrstan regenerator za kosu, jer je jača zahvaljujući njegujućim sastojcima. Također, sadrži i antifungicidalna svojstva koja pomažu u borbi protiv peruti.

Kana stvara debelu ovojnicu oko vlasi pa time ne dozvoljava ničem drugom da uđe u kosu. Ponekad se na kaniranu kosu ne može raditi ni minival. Čak ni proizvodi za njegu kose ne mogu obaviti svoj posao.

Kana dostupna na tržištu koja se pojavljuje u nekoliko boja: crna, smeđa, kesten, plava itd. složena je kana. Proizvođači dodaju toksične metalne soli, kemijske boje, druge sastojke pa čak i para-fenilendiamin kani lošije kakvoće da dobiju veći izbor boja! Ti aditivi često nisu navedeni u popisu sastojaka budući da to nije nužno u zemljama Trećeg svijeta iz kojih se uvoze. Takve kane se često nazivaju 'potpuno prirodnima'. To može zavarati, jer su zapravo pune kemikalija. Metalne soli mijenjaju i fiksiraju boju te se tako rabe umjesto kvalitetnije kane. Te metalne soli mogu katastrofalno reagirati sa sintetičkim bojama za kosu i tako ozbiljno oštetiti kosu.