NA ŠTO MORATE PAZITI

Kakvu sjedeću garnituru odabrati

Bionic
Reading

Jedna od najvećih dilema pri uređenju dnevnog boravka je odabir sjedeće garniture, koja najčešće određuje ili uvelike utječe na stilsku pripadnost interijera. Odabir garniture za sjedenje ovisi prvenstveno o željama i zahtjevima onih koji će ju koristiti, ali postoje i opća pravila, kojih se poželjno pridržavati, kako bi odabir bio što kvalitetniji

Dimenzije garnitura su različite, a osnovni oblici se nude kroz kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Dobra rješenja za manje stambene prostore su različiti modeli sofa i kauča. Jedan od važnih zahtjeva, koji se postavlja pri odabiru garniture je zadovoljenje potrebe za pomoćnim ležajem, koji se stvara razvlačenjem iste. Pomoćni ležaj je najčešće imperativ pri opremanju manjih stambenih prostora u kojima dnevni boravak dobiva povremeno ulogu sobe za goste.

Načini razvlačenja klub garnitura i njihovog pretvaranja u pomoćni ležaj su različite. Potrebno je istaknuti da ovakav tip ležaja nije za stalno već samo povremeno spavanje jer se nikada ne može postići kvaliteta spavanja kao na pravilno odabranom madracu i podnici. Pomoćni ležaj se osigurava izvlačenjem ili spajanjem dodatnog dijela, klik-klak sistemima otklapanja i drugim sofisticiranim načinima, koji osiguravaju brzu i jednostavnu transformaciju klub garniture u ležaj.

Kada se govori o kvaliteti sjedenja, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Jedan od njih je tvrdoća sjedenja. Iako vam je ponekad ugodno sjesti u meku garnituru, postavlja se pitanje, hoće li vam biti jednako ugodna i udobna nakon dužeg sjedenja. U salonima namještaja su izložene garniture različite tvrdoće sjedenja, pa je preporučljivo isprobati sve tipove kako biste osjetili što vam najviše odgovara. Iste modele klub garnitura najčešće možete naručiti u različitim tvrdoćama sjedenja.

Dubina klub garniture
također utječe na udobnost sjedenja. Dubina od 80-ak cm osigurat će pravilno sjedenje bez potpore dodatnih jastučića, no one dublje, dimenzije 90, tj. 100 cm, ostavit će u poluležećem položaju svakoga ispod prosječne visine od cca 185 cm. Pravilno sjedenje osigurat će se u ovom slučaju potpornim jastučićima ili drugim načinima, koji će skratiti dubinu sjedenja u željenom trenutku.

Dubina garniture bi trebala biti uvjetovana prostornim mogućnostima. U manje stambene prostore, tj. dnevne boravke ne bi trebalo stavljati klub garniture dubine 90 ili 100 cm jer će zagušiti prostor. Klub garnitura mora biti u skladnom mjerilu s veličinom prostora u koji se postavlja.

Dubina garniture bi trebala biti uvjetovana prostornim mogućnostima
Visina i vrsta naslona za leđa također uvjetuju udobnost sjedenja. Ovisno o građi pojedinca, netko će odabrati viši, a netko niži naslon. Najbolje rješenje su klub garniture s mogućnošću reguliranja visine naslona jer u konačnici istu garnituru koriste različite osobe – članovi obitelji ili gosti, koji si na taj način mogu individualno regulirati visinu. Odlične mogućnosti pružaju klub garniture, kojima se osim visine naslona za leđa, može regulirati i nagib naslona. Ovakvom mogućnošću reguliranja naslona se može postići najbolja kvaliteta sjedenja, prilagođena svakom pojedincu.

Dileme pri odabiru klub garniture se postavljaju i pri odabiru kutne garniture ili trosjeda i dvosjeda. Na konačan odabir bi trebale utjecati prostorne mogućnosti. Kutna garnitura zauzima manje mjesta od kombinacije trosjeda i dvosjeda. Ukoliko klub garnituru postavljate slobodno u prostor, a ne vežete je pozicijski uz okomito postavljene zidove, obavezno odaberite kombinaciju trosjeda i dvosjeda. Naime, kutna garnitura je vrlo zatvorena i masivna forma, koja nije vizualno ugodna kada se postavlja slobodnostojeći u prostor, a pogotovo kada je u odnosu na ulaznu vizuru postavljena svojom stražnjom stranom.

Odabir klub garniture je vrlo važan jer utječe na udobnost sjedenja, a time i na kvalitetu vremena provedenog u dnevnom boravku. Upravo iz tih razloga, ostavite dovoljno vremena za odabir ovog važnog elementa opremanja prostora.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr