IDEALAN TIP

Kakva žena mora biti da bi osvojila muškarca

  • Autor: Stribor Kevi
  • Zadnja izmjena 13.04.2010 07:31
  • Objavljeno 13.04.2010 u 07:31
muškarac žena par ljubav

muškarac žena par ljubav

Izvor: Corbis / Autor: Emely/cultura/Corbis

Nije lako zadovoljiti idealni tip žene kojemu muškarci teže, ali na karte nekih osobina možda i nije toliko teško odigrati

Život svakoga od nas je u svakome svojem dijelu svijet kompromisa između života kakav bismo zaista željeli i života koji nam je u najboljem slučaju dostupan. Kakva žena mora biti da bi osvojila muškarca? Kada bi muškarci odgovarali kakva ih je žena osvojila, što i čine u tisućama istraživanja, dobili bismo neke prosjeke koji bi ukazivali na stvaran svijet. Međutim, ako bismo pogledali u povijest ljudske vrste, koju je pisalo nekoliko muškaraca koji su se uspijevali verbalno izraziti, dobili bismo opise idealnih osobina žene kojima teže muškarci. Naravno, taj idealni tip žene nije stvaran i ne postoji, a ni ne može postojati u stvarnome svijetu, ali može poslužiti kao pokazatelj.

Rick Gomez/Corbis

Rick Gomez/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Rick Gomez/Corbis

Ratnica ga nikad neće izdati, a Kraljica mu pruža utjehu

Uza sve neispunjene i ispunjene vratolomne maštarije koje muškarci postavljaju pred žene u seksu, maštarije o osobinama koje bi trebale žene imati do krajnjih granica postavljaju nemoguću misiju. Osobine tog idealnog tipa žene mogu se opisati u dvaput po dvije krajnosti. To su djevica i zvijer te ratnica i kraljica. Idealne osobine ne nalaze se između tih dviju krajnosti, nego, što je najgore, istovremeno u krajnostima. Nasuprot, u stvarnome svijetu, u istraživanjima u kojima se pokušava otkriti zadovoljstvo muškaraca određenim ženskim osobinama te se krajnosti međusobno isključuju. Odabere li osobine prikladnije jednoj strani osi, smanjuje njihovu važnost na drugoj strani, i obratno.

Djevica i zvijer najbolje se izražava, recimo, u Goethea, ali često kao suprotnost. Međutim, tajna je da su to opisi istog pojma žene. Djevica je dostojanstvena, skromna i samozatajna. Plemenita je i nenapadna. U svakome trenutku se ponaša baš onako kako je prikladno. Nikada ne pretjeruje. Ono što čuva pod svaku cijenu, što nije na prodaju i što se ne može kupiti pripada samo njezinom muškarcu. Djevica se prema drugima otvara samo do određene granice, a tada postaje hladna. Iza te granice nalazi se emocionalna i seksualna intima, skriveno blago tajni koje dijeli samo sa svojim muškarcem.Dobar dio te tajne čini zvijer.

Dok je djevica ono društveno i suzdržano, svima ostalima vidljivo pod svjetlom, zvijer je ono skriveno i razuzdano, što se otkriva u tami doma. Zvijer je vatrena i divlja, senzualna i seksualna. Njena maštovita strastvenost pripada intimi njenoga muškarca. Ona je vladarica kreveta bez granica. Sve one napetosti koje nastaju radi prikrivanja u javnosti razbijaju se gromoglasno o četiri zida samo njihove sobe. Seksualna glad je neutaživa, senzualnost najmračnije mašte nezadrživa. Ne radi se samo o seksu. Dok kod djevice moguće nezadovoljstvo muškarcem ni u kojem slučaju nije vidljivo za javnost, zvijer bez ustručavanja u tajnosti iznosi sve moguće probleme.

Os ratnice i kraljice možemo pratiti još od starogrčkih vremena. Odražavaju se u pojmu ljubavi Platonovog Sokrata koja je još nekoliko puta značajnije revidirana u renesansi. Važno je napomenuti da je ta ljubav aseksualna i da se u začecima odnosila na vezu dvojice muškaraca, jer se ponekad vjerovalo da žena nije sposobna za takav odnos s muškarcem. Koliko se vjerovalo da žena nije sposobna za ljubav s muškarcem, toliko se vjerovalo da je njena primarna zadaća da bude gospodarica doma, kraljica, velika majka. U romantizmu se konačno prihvatila i prenaglasila ljubav između muškarca i žene.

Ratnica je muškarčev suborac. Ona je njegov najvjerniji pratilac na životnom ratištu. Ako je u napadu, ratnica mu pruža podršku s krila. Ona je hrabra i pouzdana, jedina osoba koja ga nikada neće izdati. Zajedno dijele uspjeh i neuspjeh, sreću i nesreću. Ako je ranjen, ratnica mu čuva odstupnicu. Nema optužbi i prijekora. Dakle, ako mu je teško, neće mu staviti dodatnu sol na ranu, nego ga zaliječiti i pripremiti za narednu bitku. Ratnica će biti sve što je potrebno da bude. Okrutna i nemilosrdna. Sve što je potrebno da im osigura zajedničku pobjedu.

Kraljica je matica, vladarica dvorca. U nju se muškarac pouzdaje da će uspješno voditi ekonomiju i upravljanje dvorcem. Uvijek ima ideju i uvijek ima rješenje. Sve je na svome mjestu i ničega ne nedostaje. Ona je utjeha, povremeno utočište od životnih bitaka. Pruža sigurnost i bdije. Djevica i zvijer, ratnica i kraljica spajaju se u idealnu ženu. Naravno, to su izražaji ideala nekih od najposebnijih muškaraca u povijesti. Međutim, trik pri osvajanju muškaraca je u tome da se ostave dojmovi nekih od osobina ideala. Koliko je to teško, ovisi o tome koliko vam je stalo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi