TREBA ZNATI SLUŠATI

Kako znati je li pažljiv i nježan

16.11.2011 u 07:18

Bionic
Reading

Ako želite saznati je li vaš izabranik brižan i nježan muškarac, recite mu što vas muči, ali se pritom ne zamarajte previše savjetima koje vam on daje, već se usredotočite na to kako on izgleda dok vas sluša

Muškarci koji kimaju glavom, smješkaju se i djeluju kao da zaista slušaju ono što im govorite najvjerojatnije imaju 'gen nježnosti' koji ih čini pažljivijim partnerima, tvrde znanstvenici.

Američki i kanadski znanstvenici u svom su istraživanoj promatrali ispitanike u trenutku dok im partner priča o svojim problemima. Rezultati su pokazali da osobe koje djeluju zainteresirano za ono što im se govori i pritom se smješkaju i kimaju glavom imaju gen povezan s visokom razinom oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi koji se često manifestira tijekom seksa jer promiče vezanje, empatiju i nježnost.

Autor istraživanja Aleksandr Kogan sa Sveučilišta u Torontu kaže: 'Naša saznanja ukazuju na to da čak i manje genetske varijacije imaju osjetan učinak na ljudsko ponašanje i da te razlike u ponašanju drugi brzo primijete.'

Zna se da su osobe s određenim genima pažljivije i nježnije od drugih, a stranci vrlo brzo mogu uočiti tu razliku, došli su do zaključka američki znanstvenici.

Znanstvenici na Sveučilištu Oregon State započeli su eksperiment u kojem su sudjelovala 23 para, čiji su genotipovi bili poznati istraživačima, ali ne i promatračima koji su gledali njihove videosnimke.

Jedan član para trebao je partneru povjeriti teške trenutke iz svog života, a promatrači su gledali videosnimku bez zvuka. U većini slučajeva, promatrači su mogli točno pogoditi koji od slušatelja ima gen ljubaznosti.

Devet od 10 ljudi koji su neutralni promatrači ocijenili kao osobe od najmanje povjerenja imalo je A verziju gena, dok je šest od deset osoba ocijenih kao najsuosjećajnije imalo genotip GG.