IGRA ZAVOĐENJA

Kako zavode muškarci?

17.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Novo istraživanje koje je provelo Sveučilište u Teksasu otkrilo je da su muškarci, kada je u pitanju igra zavođenja, često previše samouvjereni, dok pripadnicama ljepšeg spola često samouvjerenosti nedostaje

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Teksasu otkrilo je da su muškarci u zavođenju samouvjereniji u društvu izuzetno atraktivnih žena te smatraju da imaju velike šanse oboriti ih s nogu, dok žene često podcjenjuju muškarčevo zanimanje za njih, piše The horn.

Studija pod vodstvom psihologinje Carin Perilloux, profesora psihologije Davida Bussa te studentice Judith Easton, koja će biti objavljena u časopisu Psychological Science, provedena je nad 96 muškaraca i 103 žene koji su bili zamoljeni da ocijene stupanj vlastite privlačnosti te želju za kratkoročnom vezom. Sudionici istraživanja tijekom speed-datinga susreli su se s pet različitih osoba suprotnoga spola te s njima proveli tri minute. Nakon toga sudionici su trebali rangirati potencijalne partnere s obzirom na razne značajke, uključujući i fizički izgled te jačinu vlastite seksualne zainteresiranosti.

Muškarci koji su bili zainteresiraniji za kratkotrajnu avanturu većinom su precjenjivali žensku zainteresiranost. Muškarci koji su sami sebe opisali atraktivnima također su smatrali da su žene za njih zainteresiranije više no što su doista bile.

Za razliku od muškaraca, žene su u pravilu smatrale da muškarce privlače manje no što su ih zaista privlačile, a zaključak studije je da muškarci imaju tendenciju precjenjivanja ženske zainteresiranosti za njih. No znanstvenici smatraju da je upravo to ključni faktor za 'reproduktivni uspjeh'.

'Postoje dva načina da kao muškarac napravite pogrešku: ili smatrate da se ženi doista sviđate pa se pokaže upravo suprotno, ili vam, pak, potpuno promakne njezina zainteresiranost pa propustite priliku', kaže psihologinja Carin Perilloux.