IDEJNO RJEŠENJE

Kako urediti veliki prostor nepravilna oblika

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uređenje velikih prostora nepravilnog oblika često je zahtjevno, jer velik broj elemenata namještaja i opreme treba tvoriti skladnu i funkcionalnu kompoziciju. Međutim, nepravilne oblike potrebno je istaknuti stvarajući pravilne prostorne cjeline
interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Poštovani, molim Vas savjet kako da uredim svoju kuću koja je u izgradnji.

Ono što Vam mogu reći je da već imam neke ideje oko uređenja kao na primjer kamin koji vam šaljem u prilogu a bit će smješten tamo gdje je u nacrtu radna soba koje nema, nego ima samo podest. Trpezarijski stol bit će za 12 osoba boje trešnje (tamna trula višnja) sa 12 stolica s rukonaslonima.

Na zidu kuhinje od dnevnog boravka stavila bih TV i komodu, garnituru koja se sastoji od trosjeda vezana kutovima (u obliku potkove) odmah od ulaza u dnevnu sobu lijevo. Ali mi je jako važno da mi predložite gdje postaviti rasvjetu u podu kao i cvjećarnik kod četiri prozora dnevne sobe. Sve se to izvodi na način koji ste vi već vjerojatno vidjeli (rupe u glazuri s rasvjetom prekriveno pleksijem u ravnini drvenog poda.

Isto tako, budući da je cijela prostorija jako velika (oko 100 m2) i neobična oblika, pomozite mi oko boja tako da sve to ne izgleda hladno. Visina te etaže je tri metra, a bit će oko 2,75 m nakon glazura i podnog grijanja.

Što se tiče potkrovlja, ono nema nadozide, samo smo iskoristili prostor pod krovištem. Molim vas da mi date ideju kako najbolje iskoristiti prostor, s tim da je ona velika prostorija dnevna soba za djecu u kojoj će biti svi zabavni sadržaji (TV, place station, PC, igračke i ostalo). Razmišljam, ako mi ovo ne bude dovoljno, pozvati Vas da mi napravite dizajn prostora detaljnije. Nadam se da nisam pretjerala u zahtjevima i uskoro očekujem Vaše stručno rješenje.

Unaprijed zahvalna

Odgovor arhitektice:

Poštovana,

U prijedlogu rješenja interijera Vaše kuće zadržali smo većim dijelom osnovni raspored elemenata namještaja po projektu, budući da je raspored funkcionalan.

Cijeli prostor je neobična oblika, stoga je vrlo bitno pravilnim razmještajem naglasiti nepravilnosti i izbjeći nered. Polukružni dnevni boravak i smještaj garniture u obliku potkove dijagonalno u prostor, sasvim su dovoljan naglasak. Sve ostale elemente u prostoru smirite na način da ih postavite u ravnini postojećih zidova. To se prije svega odnosi na veliki blagovaonski stol za 12 osoba.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dijagonalnom postavom, koja je u originalnom nacrtu, prostor usprkos velikoj kvadraturi postaje tijesan i prenapučen. Njegovim pravilnim smještajem u prostor otvara se pogled prema kaminu za sva sjedeća mjesta i naglašava prostranost ovog dijela. Predlažemo da cvjetnjake smjestite ispod prozora, a iza potkovaste garniture, kako biste zaokružili ovu cjelinu i stvorili ugodan pogled iz blagovaonice. Između cvjetnjaka postavite i podnu rasvjetu, kako bi noću ova ista slika postala još atraktivnija. Podnu rasvjetu postavite i u zoni oko stupa, kako bi noću postao još naglašeniji. Stup je poveznica dnevnog boravka i blagovaonice pa je i nužno da ga naglasite.

Predlažemo upotrebu svijetlih podova (ali ne presvijetlih, jer je prostor dovoljno velik) te zidova u kombinaciji boja bež, žuto, narančasto-žuto prema bijelom. Strop izvedite nijansu tamnije od boje zidova kako biste naglasili same zidove i njihov neobičan oblik. Zid u zoni kamina izvedite u oblozi od opeke ili naglasite tamnijom bojom, sličnoj opeci. Veliki stol u boji tamne višnje kombinirajte sa svjetlijim stolicama, ali je poželjno da su rukonasloni u boji stola.

Budući da je kuhinja direktno povezana s blagovaonicom, predlažemo kombinaciju u boji tamne višnje i bijele, svijetložute ili krem boje s upuštenim ručkama. Sve elemente drvenog namještaja izvedite u toj istoj nijansi, kao poveznicu u cijelom prostoru - klub stolić u dnevnom boravku (može i kombinacija sa staklom), element za TV, kao i komoda u blagovaonici. Poigrajte se visinama pojedinih elemenata.

Sjedeću garnituru kombinirajte u dvije boje - predlažemo smeđe i krem, i tamnosmeđe i bordo. Pripazite da ne bude previsoka, zbog potkovastog oblika koji već sam po sebi stvara zatvorenu cjelinu. Poigrajte se zastorima i kombinirajte dvije boje, jer bi isti zastori na toliko prozora stvarali monotoniju.

U prostoru poput Vašega, dobro je poigrati se i stropnim plohama, jer su velike. Otoci u zoni potkovaste garniture i blagovaonskog stola, upotpunjeni rasvjetom bili bi odlično rješenje, funkcionalno i estetski.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi