UZ STRUČNE SAVJETE

Kako ublažiti simptome alergije

18.03.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Proljeće je već u zraku, a s prvim proljetnicama, stiže nam i sezona alergija i alergijskog rinitisa koji uzrokuju pelud trava, korova i stabala. Simptomi dišnih alergija mogu biti neugodni – u gornjem dišnom sustavu razvijaju se simptomi slični prehladi, rijedak, vodenasti iscjedak iz nosa praćen kihanjem i svrbežom, a može se javiti i nadražaj očiju i grla te suzenje očiju

U donjim dišnim putevima može se javiti stalni podražaj na kašalj. Ako osjećate simptome alergije, svakako se obratite Adiva ljekarnicima koji će vam tijekom ožujka odgovoriti na sva vaša pitanja o alergijama.

Za uspješno liječenje alergija preduvjet je izbjegavanje alergena. No, to nije uvijek moguće pa se u liječenju koriste lijekovi. Kod blažih alergija, npr. rinitisa, primjenjuju se antihistaminici koji imaju sistemsko djelovanje i ublažavaju samu alergijsku reakciju te dekongestivi koji smanjuju curenje iz nosa i oteklinu nosne sluznice. Teži oblici alergija liječe se bronhodilatatorima koji olakšavaju disanje i kortikosterodima koji liječe upalu. Ponekad se primjenjuju postupci hiposenzibilizacije – unošenja malih količina alergena, čime se izaziva tolerancija na alergen i izostaje alergijska reakcija.

Kod alergije na pelud važno je pratiti alergijsku prognozu, smanjiti izlaske i zatvarati prozore ujutro i navečer te nakon povratka kući skinuti svu odjeću koja je bila izložena alergenima. Ako je osoba alergična na grinje kućne prašine treba ukloniti zastore i tepihe i koristiti antialergijsku posteljinu. Kod alergije na plijesan treba smanjiti vlažnost zraka, izbaciti sobne biljke i dobro čistiti kupaonicu. Postoje i medicinski proizvodi, poput proizvoda koji sadrže ektoin, koji na prirodan način sprečavaju kontakt sluznice nosa s alergenima i tako smanjuju mogućnost nastanka alergijske reakcije.

Popis Adiva ljekarni koje tijekom ožujka provode savjetodavnu kampanju 'Otpuhnite alergije' dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici adiva.hr.