INDIVIDUALAN ČIN

Kako tinejdžeri objašnjavaju bullying?

15.11.2010 u 08:47

Bionic
Reading

Bullying je, nažalost, sve češći problem, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Za razliku od pozitivnih stvari u kojima često zaostajemo, u tome smo rame uz rame s ostalim nacijama

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Linköping u Švedskoj. Ispitano je 176 tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina. Oni su ispunjavali upitnike te su se mogli izjasniti – jesu li bili samo promatrači, žrtva ili su sami nekog napali.

Pokazalo se da se bullying najčešće događa zbog određenih karakteristika napadača i žrtve, odnosno društvo ima manji utjecaj od same individue.

69 posto tinejdžera reklo je da je napadač osoba koja to čini jer ima nisko samopouzdanje, nesiguran je, pokušava nametnuti svoju moć, ima želju za povećanjem popularnosti i društvenog statusa.

Šokira podatak da čak 42 posto ispitanika, a najviše momaka, smatra da je kriva i žrtva jer je bila 'drugačija' ili 'čudna'.

21 posto tinejdžera krivi grupu u kojoj se osoba kreće, a sedam posto krivi školu i ljudsku prirodu koja naginje nasilju te općenito stanje u društvu.

To je jedna od rijetkih studija koje se bave bullyingom među tinejdžerima.

'Tinejdžeri objašnjavaju bullying kao individualan čin, za koji treba okriviti pojedinca, a ne cijelu zajednicu ili grupu ljudi. To je važno otkriće za borbu protiv tog rastućeg problema među djecom i tinejdžerima', stoji u izvješću o studiji.