TE DOSADNE DLAČICE!

Kako se sve depiliraju Hrvatice

11.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Sunce mami na minice i sandalice, počela je sezona depilacije. Dlačice možete ukloniti trajno ili privremeno, a što nam je u moderno vrijeme dostupno i kako to rade Hrvatice, otkrila nam je poznata dermatologinja Maja Ceković

'Zanimljivo je da se u Europi depilira oko 60 posto žena, u Sjevernoj Americi 90, a u Japanu njih čak 95 posto. U Sjevernoj Americi žene depiliraju pazuhe češće nego noge, dok je u južnoj Europi depilacija nogu najvažnija', započela je s nekoliko zanimljivosti naš razgovor na temu depilacije vlasnica zagrebačkog salona Dermangio, dr. Maja Ceković.

Unatoč krizi, i dalje se sve veći broj žena i muškaraca odlučuje na onu skuplju, lasersku epilaciju. 'Hrvatice najčešće dolaze na lasersku epilaciju nausnica, brade, pazuha, bikini zone i nogu, a muškarci najviše depiliraju leđa', otkriva Ceković.

Što treba znati prije zahvata laserom:

- četiri tjedna prije dlačice brijati, ali ne čupati niti izbjeljivati
- dva tjedna prije i poslije ne smije se izlagati suncu niti ići u solarij, a čitavo vrijeme treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom
- tjedan prije zahvata ne smiju se koristiti eterična ulja, anticelulitne kreme ili fotosenzitivni preparati
- u slučaju nekih sistematskih bolesti ili bolesti kože tražite savjet dermatologa
- zahvat je zabranjen za osobe koje uzimaju lijekove koji mogu izazvati reakcije na svjetlo
- osobe koje često imaju herpes moraju uzeti tablete Virolex.


Najpopularniji laseri su, kaže, diodni laseri te ND Yag laseri. Kod diodnog lasera sistem za hlađenje ugrađen je u glavi lasera, a kod ND Yag lasera koristi se sustav za hlađenje kože strujanjem hladnog zraka do -30°C, stoga nije potrebna nikakva anestezija kao kod drugih lasera. Nakon tretmana nije potreban oporavak.

ND Yag laser
ima i brojne druge efekte na mjestima tretiranja kao npr. pomlađivanje i zatezanje kože. Rezultati se ne vide odmah nego nakon nekoliko tjedana. Također može poboljšati akne, svježe strije i ožiljke od akni.

Tvrdi da nakon laserske epilacije kod mnogih žena nema porasta dlačica niti nakon 10 godina, a neke moraju dolaziti povremeno na lasersku epilaciju u različitim vremenskim razmacima od jedne do nekoliko godina.
Metode dugotrajnog učinka

Laser

Laser je snop svjetlosti iste valne duljine. Pigment iz folikula dlake apsorbira tu svjetlost i pretvara je u toplinu koja uništava folikul dlake. Laser će uništiti samo one dlake koje su u tom trenutku u fazi rasta te se postupak zato mora ponoviti nakon četiri do šest tjedana. Broj tretmana je tri do šest


Elektroepilacija
'Do pojave lasera ovo je bila najučinkovitija metoda uklanjanja dlačica. Pomoću vrlo tanke igle dolazi se izravno do korijena dlake, te se pušta slaba struja koja ga spali. Za vrijeme tretmana osjeća se lagana bol i peckanje. Ukoliko se nestručno radi na tretiranom području se mogu pojaviti ružni ožiljci, a moguće su i infekcije. Za potpuno uništenje dlačica potrebni su mnogobrojni tretmani. Zbog bolnosti ove metode se koriste za uklanjanje dlačica manje površine (nausnice, brada)', napominje Ceković.

Električni epilatori
'Epilatori su aparati sa snažnim i brzim motorom te glavom koja se sastoji od rotirajućih diskova koji čupaju dlaku u korijenu poput klasične pincete. Nakon korištenja epilatora može doći do poremećaja u rastu te upale korijena dlake koja se dosta sporo liječi. Nakon takvih upala na koži ostaju tamne mrlje, a ponekad i ožiljci', upozorava naša dermatologinja.

Metode s privremenim učinkom

Depilacija voskom
'Koristi se hladni i topli vosak. Upotreba je ista kao i rezultat. Razlika je u tome što vrući vosak ne smiju koristiti osobe s proširenim kapilarama i venama. Kod osoba s vrlo osjetljivom kožom i proširenim kapilarama i depilacija hladnim voskom može dovesti do pogoršanja', napominje Ceković. Osim bolnosti za vrijeme tretmana, kaže, mana ove metode je česta upala korijena dlake. Kod depiliranja toplim voskom moguće su i opekline.

Depilacija kremom
'Krema i pjena nanose se u debljem sloju, kako bi se dobro prekrile dlačice. Ostavi se da djeluje propisano vrijeme, a zatim se lagano ukloni priloženim štapićem. Nakon depilacije ruke treba isprati jer su nokti kao i dlake od keratina pa ih sastojci kreme mogu uništiti. Dosta često izazivaju alergijske reakcije, a postupak se mora često ponavljati', upozorava naša sugovornica.

Brijanje
'Izbrijavanje klasičnom britvicom u Americi je do pojave lasera bila najpopularnija metoda uklanjanja dlačica. Na tržištu se mogu nabaviti praktične britvice za jednokratnu upotrebu. Brijanje je korisno za osobe alergične na kreme i osjetljive na bol koja se javlja za vrijeme elektro epilacije ili depilacije voskom, a nisu u financijskoj mogućnosti da učine epilaciju laserom. Za vrijeme brijanja moguće su ozljede kože i infekcije', zaključuje dr. Maja Ceković.