DOBRI SAVJETI

Kako se riješiti neugodnog mirisa odjeće nakon pranja

04.08.2014 u 06:44

Bionic
Reading

Ako vam rublje čak i nakon pranja ima neugodan miris ili pak perilica ima grozan miris, obično uzrokovan nakupljanjem bakterija i plijesni, niste jedini. No ne brinite, postoji nekoliko trikova pomoću kojih rublju možete vratiti svjež miris

Ne odgađajte sušenje. Nakon završetka pranja ne ostavljajte predugo mokro rublje u perilici, pogotovo ne preko noći. Naime, u tamnom i vlažnom okruženju poput zatvorene perilice za rublje, bakterije i plijesan će se razviti nevjerojatnom brzinom.

Nikada ne ostavljate vlažnu odjeću da stoji. Ako ne možete odmah oprati vlažnu odjeću, nikako je nemojte tako mokru ostavljati u košari za prljavo rublje. Radije je objesite neka se posuši pa onda operite kada stignete te tako izbjegnite stvaranje neugodnog mirisa.

Rublje dobro osušite. Debljim ručnicima i odjeći od debljeg materijala potrebno je više vremena da se osuši, i ništa ne možete učiniti po tom pitanju. Radije upalite dulji program sušenja ili takvo rublje ostavite da se dulje suši na zraku. Nikako nemojte vlažno rublje spremati u ormar, jer će se sigurno razviti neugodan miris.

Iskoristite sušenje na zraku. Kad god imate priliku, rublje osušite na svježem zraku. Osim što će imati ugodniji miris, sunčeve zrake uspješno će suzbiti razvoj bakterija.

Pažljivo koristite omekšivač. Ako je moguće, izbjegavajte korištenje kupljenog omekšivača u perilici rublja. Naime, dio omekšivača često se zna nagomilati i stvrdnuti u perilici što je pak idealna baza za razvoj bakterija i plijesan. Ocat je na primjer čisti prirodni omekšivač. Ako koristite kupljeni omekšivač, svakako ga razrijedite s vodom prije stavljanja u perilicu i nemojte pretjerivati s količinom, jer što više omekšivača stavite, to će se rublje dulje sušiti.

Odjeću koja smrdi potopite na 15 minuta u otopinu od prirodnih, netoksičnih sredstava. U posudu s vodom dodajte sok od limuna, ocat ili sodu bikarbonu. Nakon toga ocjedite odjeću i normalno je operite u perilici.

Odjeću neugodna mirisa svakako operite na višoj temperaturi. Naime, nastale bakterije i plijesan učinkovitije će se uništiti pri višim temperaturama.Naravno, da bi rublje nakon pranja bilo mirisno, važno je i perilicu održavati čistom. Zbog toga ne preskačite redovito čišćenje perilice.