RANORANIOCI

Kako se probuditi na vrijeme za školu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.09.2010 11:16
  • Objavljeno 01.09.2010 u 11:16
spavanje

spavanje

Izvor: photl.com / Autor: photl

Tko rano rani, dvije sreće grabi, stara je poslovica od koje vam se možda diže kosa na glavi, posebno sada, kada sitno brojimo do početka nove školske godine

Ipak, da bismo normalno funkcionirali, potrebno nam je dovoljno sna, a evo kako se naspavati i što lakše se dignuti ranije te stići na vrijeme u školu.

Rano u krevet

Iako ste vjerojatno za vrijeme praznika kasno lijegali, a dizali se oko podneva, možda i kasnije, to slobodno zaboravite. Škola počinje u osam sati, što znači da se trebate probuditi barem u sedam, ako ne i ranije, stoga je bitno rano otići u krpe. Znajte da je tinejdžerima potrebno od osam do devet sati sna dnevno, pa sukladno s tim izračunajte kada vam je optimalno vrijeme za odlazak u krevet. Također, znajte da se, ako vam se tijelo preko praznika naviklo na kasan odlazak u krevet i kasan izlazak iz njega, nova navika ne može steći preko noći. Stoga započnite s ranim odlaskom u krevet već danas, da biste do ponedjeljka postigli ono što želite, a to je da se lakše ustanete.

Dovoljno vode

Naravno, to ne znači da trebate popiti puno vode prije odlaska u krpe. O, ne, jer biste već za dva sata morali na WC, čime biste prekinuli san. Potrebno je popiti dovoljno vode tijekom dana, jer ako je tijelo nema dovoljno, dolazi do dehidracije, zbog koje se ujutro teže dižemo iz kreveta.

Prije spavanja, dakako, treba izbjegavati napitke s kofeinom te alkohol, jer vam neće dati da zaspete kada želite.

Ne vraćajte se u krevet

Najgore je napraviti taj prvi korak ustajanja iz kreveta. Ako ga uspješno napravite, više vam se neće spavati, ali ako se vratite u krpe, onda vas ni dizalica neće lako iščupati van. Dakle, namjestite alarm na satu i, čim ga čujete, ustajte na noge lagane. Dobra je fora staviti sat dalje od kreveta, da ga ne možete dohvatiti rukom i da se morate dignuti da biste ga ugasili. A kada se već ustanete da biste ga ugasili, evo vas već na pola puta do uspješnog razbuđivanja.

Rutina je bitna

Već ste vjerojatno čuli da je malim bebama bitna rutina? E, isto vrijedi i za vas kada se radi o spavanju. Ako nekoliko dana odete u krevet u određeno vrijeme te vas budilica digne svako jutro u isto vrijeme, vjerujte, začas ćete se i sami buditi pet minuta prije nego što to učini budilica!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi