Dok su još mali

Kako se kvalitetno povezati s vlastitim školarcem u digitalno doba?

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 19.09.2018 14:11
  • Objavljeno 05.09.2018 u 13:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Početak škole zeznuto je razdoblje za svakog roditelja. Zapravo, jednom kada postanete roditelj, zeznuto razdoblje traje preko dva desetljeća, ali znate da se ne biste mijenjali ni za što drugo. To ne znači da žongliranje između posla, kućanstva, školskih i izvannastavnih aktivnosti, kao i još pokoja redovna hitna situacija, ne uzimaju danak u vašoj energiji i kvalitetnom odnosu s djetetom

Sa svim tim obvezama jako se teško posvetiti gradnji tog kvalitetnog odnosa s vašim školarcem. A u školi djeca postaju sve samostalnija, polako se odvajaju od vas i svjesni ste da imate još nekoliko godina prije nego vas njihovi tinejdžerski hormoni ne pretvore u najdosadniju osobu na svijetu.

Malo se brinete da je količina provedena pred ekranom loša za njih i da biste to vrijeme trebali provesti aktivno skupa, ali je tako lako staviti ih pred ekran kako biste pronašli malo mira za sebe. Ne brinite. Ekrani nisu loša stvar ako im se pravilno pristupi, a mogu biti odlična početna točka za povezivanje s klincima.

Igrajte se skupa na internetu

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako vam je dijete školske dobi, šanse su da ste vi u godinama prosječnog gamera i da na pametnom telefonu imate barem jednu ili dvije igre uz koje se opuštate. Igranje videoigara danas je društvena aktivnost i velik broj njih napravljen je za mrežno igranje s drugim ljudima.

Saznajte kakve igre voli vaš klinac i probajte pronaći sličnu u kojoj biste i vi mogli uživati. Osim što direktno jačate vezu igrajući se, imate zajedničke teme o kojima možete razgovarati satima izvan same igre, a u kojima se dijete neće osjećati manje kompetentno od vas.

Za to vam ne trebaju skupe konzole, nabrijana računala ili najnoviji modeli pametnih telefona. Sve igre funkcioniraju odlično na cjenovno pristupačnim uređajima srednjeg ranga, a u ponudama teleoperatera ima posebnih tarifa za školarce u kojima neće nabijati račune za korištenje interneta (što je dobro i za njihovu akademsku karijeru).

Kupujte i kuhajte zajedno

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Danas većina obitelji nema zajednički obrok preko tjedna. To može negativno utjecati na razinu bliskosti i kvalitetu odnosa unutar zajednice. Priprema hrane i zajedničko objedovanje jedno je od najjačih načina za učvršćivanje odnosa među ljudima i kao alat društvene kohezije seže u prahistoriju.

Dogovorite s djetetom da barem jednom tjedno kuhate skupa. Fascinacija hranom, od porijekla, preko pripreme, do prezentacije, jedan je od najvećih fenomena digitalne kulture i ako je dijete odraslo u digitalnom okruženju, sigurno nazire tu fascinaciju odraslih (iako im vjerojatno nije jasno kako netko može biti lud za brokulom i zeljem).

Dogovorite se za odlazak u kupovinu prije kuhanja i pretvorite je u igru. Neka pronađe neki recept na internetu i kupnju pretvorite u 'lov za blagom', odnosno namirnicama potrebnima za njega. Kao varijaciju mu možete dati zadatak da tijekom kupnje pronađe recept s namirnicama koje su dostupne u dućanu ili ih ionako morate kupiti, pa da sugerira još koji artikl.

Na ovaj način kroz zabavu uči o zdravoj prehrani i vrijednosti hrane, bit će puno sklonije probati nova (i zdravija) jela u čijoj je pripremi samo sudjelovalo, a vi ćete dobiti vrlo važnog asistenta u kuhinji s kojim se možete družiti.

Započnite novi hobi zajedno

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jabuka ne pada daleko od stabla, zar ne? Dijete formira svoju osobnost ponajviše gledajući što vi radite i kako reagirate na svijet oko sebe, a težit će stvarima prema kojima ste ga vi usmjerili. Zato vjerojatno ne treba puno razmišljati o tome koju biste aktivnost mogli raditi skupa.

Naravno, nametanje hobija za koji vi mislite da bi bio super samo će imati kontraefekt. Zato je bitno razgovarati s djetetom i aktivno se dogovoriti što bi mogli probati naučiti raditi. Zahvaljujući pametnim telefonima, internet nam je dostupan svuda i može se kupiti povoljno u posebnim tarifama za školarce, a na njemu možemo naći edukativne sadržaje za skoro sve ljudske aktivnosti i to vrlo često potpuno besplatno.

Crtanje, vrtlarenje, planinarenje, uzgoj puževa ili izrada dvoraca od kartona, nije bitno. Netko na internetu objasnit će vam kako se to radi. Ovo nije samo odlična prilika za druženje, nego i razvijanje kognitivnih sposobnosti, stjecanje navika učenja kroz igru, učenje odnosa prema radu i, još bitnije, prema ustrajnosti i kada ne ide dobro od početka. A ako se pokaže da niti jedan od vas ne uživa u jednom hobiju, odmah iza ugla je drugi, bolji i uzbudljiviji.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Znamo, teško je danas naći kvalitetnog vremena za sebe i najbliže, ali nije nemoguće. Digitalne tehnologije ne treba gledati kao smetnju u našim svakodnevnim guštima ili neproduktivnu distrakciju za djecu. Pametni telefoni su alat koji moramo svakodnevno koristiti, ali o nama ovisi hoće li to biti zabavno i produktivno. Uz malo truda nam mogu puno pomoći u povezivanju s djecom koja ne znaju za svijet bez digitalnog.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!