NEPOGREŠIV IZBOR

Kako savršeno urediti dom bijelom bojom

03.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Bijelo ja znak veselja, nade, nevinosti i čistoće. Predstavlja optimizam i prosvjetljenje i jedna je od najdražih boja u uređenju doma. Bez obzira na to kako se mijenjaju trendovi u uređenju, s bijelom bojom teško ćete pogriješiti

Bez obzira na to što odabirom bijele boje za svoj dom gotovo nikada nećete pogriješiti, osnivačica portala www.whiteport.com.au Jennifer McCabe nudi nekoliko savjeta koji će vam olakšati posao, a dom će vam blistati i biti pun topline.

Prvi je savjet da koristite različite teksture i materijale u bijeloj boji kako biste izbjegli da prostor djeluje bolnički i sterilno. Tako se možete poigrati tapetama, drvom ili pločicama. Ovaj se savjet posebno odnosi na spavaće sobe. Za raskošniji izgled stavite bijele jastuke od raznih vrsta materijala ili s neupadljivim uzorkom i veliki prekrivač koji će preko kreveta padati do poda.

Ne morate strahovati da će više nijansi bijele boje s primjesom nekih drugih tonova u istoj prostoriji djelovati loše. Iako je bijela elegantna sama po sebi, uz nekoliko tračaka srebrne ili komada od stakla, istaknut ćete njezinu ljepotu.

Ako želite nešto promijeniti samo za nadolazeću sezonu, ostavite zidove i krupni namještaj kakvi jesu, a dodajte samo manje sitnice, ovisno o godišnjem dobu i što vam je od novih stvari potrebno. Tako su, primjerice cvijeće i vaze dobrodošle u proljeće, a za ljeto je idealna mornarska, plavo-bijela kombinacija.

Ako ćete bijelu boju kombinirati s nekim drugim bojama, nemojte zaboraviti da svaka bijela ima primjesu neke druge i ako ih dobro ne odaberete, mogle bi se kositi. Topla nijansa bijele lijepo se slaže s plavičastim i neutralnim tonovima, a hladnija varijanta ide uz svijetle i življe boje.

Nikada ne zaboravite osnove - bijela je reflektirajuća i prirodna boja pa će svaka prostorija zahvaljujući tome djelovati svjetlije i prostranije. Ako vam je potreban još jači vizualni dojam prostranije sobe, obojite strop i rubove u malo drukčiji ton bijele od zidova. Tople nijanse bijele boje koristite u spavaćim sobama i dnevnom boravku, jer tamo želite opuštenu i mirnu atmosferu, a hladniji tonovi bolji su izbor za kupaonicu ili kuhinju. Ako slučajno niste sigurni koji tonovi pripadaju hladnoj, a koji toploj paleti, konzultirajte se u trgovini s bojama.

Jennifer McCabe kaže kako Dulux ima čak 50 nijansi bijele boje u svojoj paleti. Također dodaje da djeca nisu nikakva prijetnja bijelim zidovima, jer danas postoje boje za zidove koje se peru pa se njihovi mali likovni radovi lako mogu očistiti. Isto vrijedi i za namještaj pa ako, primjerice, želite bijelu garnituru za boravak, samo pazite da odaberete onu koja ima navlaku koja se pere.