BLAGDANSKI UGOĐAJ

Kako savršeno dekorirati dom za Uskrs

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uskrsni blagdani, popraćeni toplim travanjskim vremenom i proljetnim ugođajem, bit će još ljepši ukoliko prigodno dekorirate vlastiti dom. Blagdansko-proljetni ugođaj, oraspoložit će sve ukućane, kao i goste koje očekujete

Mnogo je razloga za veselje prigodom nadolazećih uskrsnih blagdana. Religijsko značenje Uskrsa, okupljanje obitelji i prijatelja,

www.interijerNET.hr

www.interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

kao i školski praznici, koji se nadovezuju na blagdane, unose već sada radost u mnoge obitelji. Dobro raspoloženje potrebno je unijeti i u okruženje vlastitog doma kako bi ugođaj bio kompletan. Prigodnim dekoracijama unijet ćete svježinu u prostor, a blagdansko ozračje naglasit ćete tradicionalnim, ali i inovativnim uskrsnim dekoracijama.

Pisanice su obavezan element uskrsnih dekoracija. Kao ukras uskrsnog drvca ili nezaobilazna dekoracija stola, pružaju snažan blagdanski ugođaj i predstavljaju tradicionalnu dekoraciju. Metode izrade maštovitih pisanica vrlo su različite, a krajnji rezultati zadivljujući, tako da predstavljaju prava mala umjetnička djela kućne radinosti.

Ornamenti pisanica najčešće su povezani s tradicijom kraja iz koga potječu, no motivi mogu biti vrlo raznovrsni – od tradicionalnih do apstraktnih, biljnih ili jednostavno koloriranih. Pisanice u jestivom ili isključivo dekorativnom obliku važan su element uskrsnog dekoriranja, a osobita radost djeci koja rado sudjeluju u njihovoj izradi. Uskrs i pisanice usko su povezani, pa je sasvim razumljivo da su i ove godine najvažniji dekorativni element kreiranja blagdanskog ugođaja.

Uskrsna drvca, s različitim visećim dekoracijama ili potpuno bez njih, unijet će dah blagdanskog i proljetnog raspoloženja. Dekorativna drvca su simbolično predstavljena većim ili manjim granama čija se dimenzija odabire ovisno o

raspoloživom prostoru, kao i poziciji na koju će se smjestiti. Idealno ih je staviti u staklene vaze ili posude na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti proljetnu svježinu, ali i eleganciju koja ističe blagdanski ugođaj.

Raznovrsni biljni i cvjetni uzorci idealno će poslužiti za postavljenje i dekoriranje blagdanskog stola. Uz malo mašte, blagdanski će stol biti svečan, otmjen i drukčiji od svih prethodnih. Cvjetni buketi kao i ukrasne svijeće upotpunit će dnevni dojam, a večernji ugođaj uz mirise i plamen svijeća istaknuti blagdansko ozračje vašeg doma.

Uskrs je proljetni blagdan, pa je i uvođenje prirode, koja ponovo buja, vrlo interesantan motiv dekoracije interijera. Vedre boje proljetnog cvijeća, kao i različite nijanse zelene boje, odlično će upotpuniti blagdanski prostorni ugođaj. Ovakve se boje mogu javiti kroz dekorativne detalje – ukrasne predmete, slike, ukrasne jastučiće, stolnjake ili posteljinu u spavaćoj sobi.
Motivi iz prirode, u kombinaciji s već navedenim pisanicama, uskrsnim drvcima te svijećama, stvorit će ugođaj i toplinu svojstvenu ovom važnom blagdanu. Uz malo truda i mašte, i vaš će dom postati idealno mjesto za okupljanje obitelji i proslave Uskrsa.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi