VITAMIN B9

Kako prepoznati manjak folne kiseline te zašto je uopće trebamo

09.12.2018 u 16:12

Bionic
Reading

S važnosti uzimanja folne kiseline ili vitamina B9 danas je upoznata svaka trudnica, no kemijski spoj koji sprečava oštećenja neuralne cijevi, mozga ili leđne moždine novorođenčeta važan je i odraslim osobama. Znate li kako prepoznati manjak folne kiseline u tijelu i kako ga nadomjestiti?

Folna kiselina, koje ima u tamnom zeljastom povrću, prokulicama ili šparogama, važna je našem tijelu za pravilan rast i funkciju stanica, kao i za stvaranje crvenih krvnih stanica.

'Ne dajemo li tijelu dovoljno folne kiseline, naše stanice ne mogu proizvesti novi DNK, podijeliti se i množiti', objasnila je za portal Prevention njujorška dijetetičarka Dara Godfrey.

Zbog toga je vrlo važno da je uzimaju trudnice, osobito tijekom prvog tromjesečja trudnoće, kada se stanice ubrzano dijele i stvara se novi DNK.

No folna kiselina je potrebna i odraslim ljudima, čija tijela trebaju cijelo vrijeme stvarati DNK i nove stanice da bi ostala zdrava.

Kako ljudsko tijelo samo ne proizvodi folnu kiselinu, trebamo je uzimati kroz hranu ili dodatke prehrani.

Simptomi manjka folne kiseline u tijelu

Najbolji pokazatelj manjka folne kiseline je megaloblastična anemija, stanje u kojem naše tijelo proizvodi manje crvenih krvnih zrnaca koja su abnormalno velika (megaloblasti). Manjak folne kiseline onemogućava pravilnu sintezu DNK, zbog čega se stvara i manji broj crvenih krvnih zrnaca zaduženih za opskrbljivanje tkiva kisikom.

Simptomi koji se u tom slučaju mogu javiti su slabost, umor i razdražljivost, glavobolja, manjak daha i problemi s koncentracijom.

Stanice u ustima i koži učestalije se obnavljaju pa se prvi znakovi manjka folne kiseline obično javljaju tamo, a simptomi su površinske ranice u ustima ili na jeziku, gubitak boje i bljedilo kože, gubitak boje noktiju ili ranija pojava sijedih vlasi kose.

Neki od navedenih simptoma javljaju se i u brojnim drugim situacijama narušenog zdravlja, a nedostatak folne kiseline utvrđuje se krvnim testom.

Tko bi trebao obratiti pozornost na manjak folne kiseline

Manjak folne kiseline nije učestala pojava i prema nekim procjenama njime je pogođen tek jedan posto stanovništva. Razloga za brigu ne biste trebali imati ukoliko se raznoliko hranite namirnicama koje su bogate hranjivim tvarima, no neke skupine ljudi izložene su većem riziku od manjka folne kiseline.

Kao primjer, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku Torey Armul navodi alkoholičare.

'Osim što nedovoljno jedu, njihov organizam često pati od različitih poremećaja poput neispravne funkcije jetre, što stvara probleme u probavi i apsorpciji hranjivih tvari', objašnjava Armul i kao još jedan primjer navodi žene u ranoj fazi trudnoće, kada zbog ubrzanog rasta fetusa raste i potreba za folnom kiselinom, dok se nekim trudnicama u toj fazi zna smanjiti apetit.

Problema s manjkom folne kiseline, podsjeća Godfrey, mogle bi imati i osobe koje pate od gastrointestinalnih problema poput celijakije ili upalne bolesti crijeva, zbog povećane mogućnosti sporije apsorpcije hranjivih tvari.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju

Kako tijelu osigurati dovoljno folne kiseline

Prema preporuci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, prosječnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno 400 mikrograma folne kiseline pa većina prosječnih osoba ne treba nadopunu prehrani.

Među najbolje prirodne izvore folne kiseline ubrajaju se špinat, šparoge, kikiriki, brokula, avokado, naranče, grah i prokulice.

'Jedenjem više zelenog lisnatog povrća povećava se i unos drugih hranjivih tvari, poput vlakana koja su dobra za probavni trakt. Pravilnim pristupom prehrani prednosti će samo rasti', kaže Armul.

Sintetički oblik folne kiseline, kakav nalazimo u dodacima prehrani, može se kao dodatak pronaći i u raznim proizvodima od brašna, poput kruha, tjestenine i riže, ali i žitaricama koje jedete za doručak.

Trudnice, kao i žene koje razmišljaju o trudnoći, dnevni unos folne kiseline trebale bi povećati na 600 mikrograma.

'Tijelo trudnice treba folnu kiselinu odmah, prvi dan trudnoće', kaže Armul i dodaje da embrij u razvoju koji je nedovoljno dobiva može pretrpjeti oštećenja mozga i leđne moždine.

Osigurati tijelu 600 mikrograma folne kiseline samo iz hrane moglo bi već biti problematično, stoga se trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje dodatno uzimanje u obliku dodataka prehrani.

Gornju granicu preporučene dnevne doze američki Nacionalni institut za zdravlje postavio je na 1000 mikrograma, no malene su šanse da ćete se predozirati folnom kiselinom.

'Budući da je riječ o vitaminu topivom u vodi, tijelo će se viška riješiti kroz urin', objašnjava Armul zašto nema bojazni od pretjeranog unosa folne kiseline.