NEKOLIKO SAVJETA

Kako pravilno brinuti o fikusu gumijevcu – sobnoj biljki koja će uljepšati svaki dom

12.10.2020 u 12:37

Bionic
Reading

Biljka Ficus elastica, poznata i kao fikus gumijevac lako se može prepoznati po bujnom zelenom lišću bogatog, voštanog sjaja čija je boja trajna tijekom cijele godine, a zahvaljujući svom posebnom izgledu ukras je brojnim domovima

Ova izuzetno popularna sobna biljka zimzelena je u prirodi i dodaje cjelogodišnju boju i dozu zanimljivosti domovima i uredima u kojima su izložene. U svom izvornom području lako mogu dosegnuti visinu i do 30 metara, a u domovima će zadovoljiti svojom veličinom koja najčešće doseže do 3 metra. Ova biljka sa svojim neuništivim listovima izlučuje gusti mliječni sok koji se nekoć koristio za proizvodnju gume slične tvari, a poznato je da spojevi unutar soka mogu uzrokovati iritaciju kože i, kako ističu stručnjaci, mogu djelovati na ljude alergične na lateks.

Otrovne osobine

Prema riječima stručnjaka, fikus gumijevac kao vrsta sobne biljke posebno je otrovna za mačke, pse i konje. Osim toga, ukoliko su njezini listovi ili grančise slomljene može izazvati blagu iritaciju i alergijske reakcije kod djece i odraslih, stoga je poželjno da u prostoru budu istaknute izvan dohvata.

Uzgoj i briga o gumenim biljkama

Fikus gumijevac iznimno je lagan za uzgajanje što je jedan od glavnih razloga zašto se smatra sjajnom sobnom biljkom. Sve dok ispunjavate njezine potrebe za svjetlom, vlagom i gnojivom, ova biljka nesmetano će napredovati u zatvorenom prostoru.

Iako mogu preživjeti u uvjetima slabog osvjetljenja, nedostatak prirodnoga svjetla može rezultirati padom lišća i povećanog stresa za ovu sobnu biljku, a na njezino cjelokupno zdravlje na isti joj način šteti previše sunčeve svjetlosti.

Stručnjaci stoga predlažu da ovu posebnu sobnu biljku smjetiste u kutak s jakom no neizravnom sunčevom svjetlosti i također biste trebali povesti računa o razini vlage u tlu, no pritom izbjegavati prekomjerno zalijevanje jer ono može dovesti do razvoja različitih bolesti biljke ili čak uzrokovati truljenje njezina korijena.

Tijekom zimskih mjeseci kada je vlaga posebno niska, stručnjaci savjetuju da njezine listove dodatno vlažite.

Gnojenje fikusa gumijevca

Kako se ističe u održavanju ove sobne biljke potrebno ju je redovito gnojiti gnojivom topivim u vodi tijekom njezina aktivnog rasta u toplijim mjesecima, a navedeno bi trebali činiti svaka dva tjedna, osim u slučajevima ako ne raste pri slabijem osvjetljenju.

Ako želite dati dodatni poticaj svom fikusu gumijevcu tijekom sezone rasta, stručnjaci predlažu da to učinite redovitim mjesečnim gnojenjem tijekom proljeća i jeseni s napola razrijeđenim gnojivom za sobne biljke u tekućem ili krućem obliku.

Razmnožavanje

Iako je ova biljka široko rasprostranjena i s lakoćom se može pronaći u lokalnom rasdniku, ljubitelji biljaka možda će ju požekjeti samo razmnožiti, a to se može postići korištenjem korištenjem reznica ili tehnika naslojavanja zraka zajedno s hormonima za ukorjenjivanje radi poticanja rasta korijena.

Iako je biljke gume moguće razmnožavati reznicama, također ih je moguće uzgajati iz sjemena, no ovaj proces zahtijeva malo istraživanja i strpljenja. Budući da 'gumene' biljke rijetko postavljaju sjeme u zatvorenom, uzgajivači koji se tome nadaju trebali bi osigurati da [sjeme] dobiju samo iz provjerenih izvora jer će navedeno pomoći osigurati da novoproizvedene biljke budu bez bolesti i da odgovaraju tipu.