RJEŠIV PROBLEM

Kako pomoći djetetu s netolerancijom na laktozu

02.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Netolerancija na laktozu neugodan je problem s kojim se susreću i djeca i odrasli. Međutim, ima načina da je dijete nauči kontrolirati i svejedno uživati u mliječnim proizvodima te hrani koja je sadrži

Nekoj djeci i jedna kuglica sladoleda može biti problem budući da nakon toga imaju bolove u trbuhu, osjećaj nadutost i grčeve. Uz vjetrove i ponekad proljev, to su simptomi netolerancije na laktozu od koje ne pate samo odrasli, već i djeca.

Što je netolerancija na laktozu

Laktoza je mliječni šećer, najzastupljeniji ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku, siru, sladoledu i ostalim mliječnim proizvodima. Kod nekih osoba tanko crijevo nije u stanju preraditi taj šećer u jednostavnije oblike koji se onda mogu apsorbirati u krvotok. Zapravo se radi o nedostatku crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu.

U neke djece simptomi su vrlo teški i probava im ne može podnijeti laktozu. U neke su simptomi blaži pa je potrebno samo ograničiti unos mliječnih proizvoda. U svakom slučaju, netolerancija na laktozu može se kontrolirati, a dijete nikako ne smije u potpunosti izbaciti mliječne proizvode iz prehrane. Postupno uvođenje malih količina mlijeka ili mliječnih proizvoda može pomoći nekim osobama da se naviknu na laktozu i da se simptomi ublaže.

Laktoza obično ostaje doživotni problem, ali kod neke djece pojavljuje se periodično, ako je dijete pilo antibiotike ili ima gastrointestinalne infekcije. Ako sumnjate da vaše dijete ima netoleranciju na laktozu, svakako se obratite liječniku.

Svaki je slučaj drugačiji pa ne postoji univerzalno rješenje koje možete primijeniti. Svako dijete treba naučiti koliko mliječnih proizvoda može konzumirati, ovisno o simptomima. Na početku je pametno voditi dnevnik djetetove prehrane, a imajte na umu da i druga hrana sadrži mlijeko i mliječne proizvode. Također možete kupiti mlijeko i još neke proizvode poput jogurta koji imaju smanjeni udjel laktoze.

Nikako nije pametno u potpunosti izbaciti mliječne proizvode iz djetetove prehrane jer će mu nedostajati važnih nutrijenata poput kalcija, vitamina D ili proteina. Mnoga djeca mogu jesti male količine mliječnih proizvoda u kombinaciji s drugim namirnicama koje ne sadrže laktozu, a druga pak mogu popiti jednu do dvije čaše mlijeka svaki dan bez ikakvih problema, posebno ako ne konzumiraju druge mliječne proizvode.

Također, neki su mliječni proizvodi poput jogurta i sira lakše probavljivi od samog mlijeka. Dodatak enzima laktaze može pomoći ako ga date djetetu prije konzumacije mliječnih proizvoda. Potaknite dijete da jede druge namirnice bogate kalcijem poput brokule, kupusa, lososa, badema, soje ili sušenog voća.

Što je alergija na mlijeko, a što netolerancija na laktozu

Pripazite da ne zamijenite ova dva vrlo različita stanja. Ako ste alergični na mlijeko, možda otkrijete lagan svrab u ustima ili dobijete osip nakon konzumacije, a netolerancija na laktozu ima drukčije simptome – nadutost, grčevi u trbuhu, vjetrovi, ponekad proljev i općenito loše stanje organizma. Alergija na kravlje mlijeko najčešće se pojavljuje u prvoj godini života, a netolerancija na laktozu javlja se češće u odrasloj dobi.

Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže probavljaju mlijeko možete pronaći i na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje