NIJE TAKO STRAŠNO

Kako pomoći djetetu da se adaptira u vrtiću

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 30.08.2011 09:03
  • Objavljeno 30.08.2011 u 08:00
vrtić djeca odgajateljica

vrtić djeca odgajateljica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Kad krenu suze mališanu koji je prvi put ostao u vrtiću svakom se roditelju malo stegne grlo i pomisli što će sada učiniti. Prilagodba je proces koji dijete mora proći, a roditelji i odgajateljice mogu pomoći da bude što bezbolnija

Duljina prilagodbe ovisi o svakom djetetu i nemoguće je reći kolik je vremenski period potreban da bi mališan prihvatio ostanak u vrtiću. On također ovisi i o dobi djeteta jer mališani u jaslicama više pobolijevaju i izostaju pa ponovno prolaze isti proces adaptacije.

Kada dijete tek kreće u vrtić, idealno bi bilo da roditelj može dolaziti barem tjedan dana s djetetom na prilagodbu i dogovarati s odgajateljem da taj vremenski period bude sve kraći, a da dijete pomalo ostaje samo u grupi s drugim klincima i svojom tetom. U ovim uvjetima dijete u prvom tjednu ne ostaje u vrtiću samo cijeli dan, već je roditelj prisutan i zajedno upoznaju kako vrtićki sistem funkcionira.

Ipak, s obzirom na obaveze rijetko koji roditelj može si priuštiti dva tjedna godišnjeg odmora za prilagodbu pa je taj proces često ubrzan. Ako ste i vi jedan od takvih roditelja, djetetu možete puno pomoći razgovorom o vrtiću.

'Treba se puno veseliti i pričati o vrtiću prije, za vrijeme i nakon boravka', rekla nam je odgajateljica Zlatka R. iz jednog zagrebačkog vrtića. Dodala je kako je pored toga jako važno da se roditelj uključi u komunikaciju i igru s drugom djecom i odgajateljicama te da ne bude samo promatrač koji čeka da prođe vrijeme i krene s djetetom kući.

tinkstock

tinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Uključite se u igru sa svojim djetetom i drugom djecom

Ako dijete vidi majku ili oca kako veselo razgovaraju s odgajateljicama, igraju se igračkama i s drugom djecom, shvatit će s vremenom da je ova promjena dobra i da su nove osobe u njihovom životu prijatelji.

Pričajte djetetu kako će mu lijepo biti u novom društvu, koliko će zanimljivih stvari vidjeti i naučiti, a svaki dan događat će se nešto drukčije i lijepo. Objasnite mu kako u vrtiću ima igračaka i knjižica koje nema kod kuće, a prijatelji i teta naučit će ga nove igre koje ćete zatim zajedno isprobati kod kuće.

Također je važno da roditelji prilagodbi probaju pristupiti sa što manje straha i nepovjerenja prema vrtiću kao ustanovi te odgajateljicama jer će dijete osjetiti njihovu nervozu koja će se projicirati i na njegovo ponašanje.

'Iz mog iskustva često se roditelji teže nose s prilagodbom nego djeca i tada maleni jednostavno osjećaju njihove strahove', rekla nam je odgajateljica i dodala da su djeca u principu prilagodljiva bića, pogotovo ako se nalaze u dobro organiziranom prijateljskom okruženju - vole surađivati, igrati se, učiti, a to im je najvažnije.

Ukoliko postoje bilo kakva pitanja ili problemi, najbolje je prvo komunicirati s odgajateljicom koja ipak najviše vremena provodi s djetetom i može dati povratnu informaciju o svim promjenama ili eventualnim problemima. Osim odgajateljice, roditeljima bi u svakom vrtiću na raspolaganju trebao biti cijeli stručni tim koji čine psiholog, defektolog, pedagog, ravnatelj i glavna medicinska sestra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi