MALI TRIKOVI, KRASNI CVJETOVI

Kako održati orhideje na životu

14.04.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Malo tko neće se složiti da nije lijepo dom ukrasiti orhidejama, a puno nas pita se zašto nam ne uspijevaju te na kraju umjesto divnih cvjetova imamo oronulu biljku

Prirodno stanište orhidea nalazi se u tropskim krajevima, a to znači da su temperature dosta visoke, ali je visoka i vlažnost zraka. Do sada je otkriveno oko 30.000 vrsta orhideja te su bogate bojama, od snježno bijele, žarko žute, ljubičaste do krvavo crvene i boje blata, orhideje cvjetaju u svim nijansama. Posebne su zbog svoje nježnosti i ljepote, a neki ih nazivaju i cvijećem uspješnih ljudi.

Da bi orhideje uspijevale u našim krajevima i krasile naše domove, potrebno je osigurati im što sličnije uvjete. U svom prirodnom staništu orhideje vole biti na 20 do 35 °C, ali srećom pa se mogu prilagoditi i nešto nižim temperaturama, od 15 to 30 °C.

Budu li u nižim uvjetima, otpast će im pupovi, dok stavljanje na tamno mjesto znači manje cvata i listovi će biti tamniji. Što se vlažnosti tiče, najdraže im je kada su na 60-70%, piše domainehome.com.

Vrste orhideja i održavanje

Najpoznatija vrsta orhideje, koju najčešće imamo u domovima, jest Phalaenopsis, a ona voli puno svjetla pa imajte to na umu. Druga po redu je pak Oncidium. Razlika je što ima manje cvjetove, ali ona cvjeta tri do četiri puta godišnje. Poput Phalaenopsis vrste voli svjetlo, no ni jednu nije preporučljivo staviti direktno na sunce jer će listovi postati opečeni.

Nakon što cvjetovi opadnu, odrežite grančicu tako da se može razvijati nova. Reže se tamo gdje je bio prvi cvijet u nizu, s donje strane. Presađuju se otprilike svake tri godine dok nisu u cvatu.

Zalijevanje orhideje

Mnogi nisu sigurni koliko često ih treba zalijevati, ali American Orchid Society ima nekoliko općih savjeta koje uvijek možete primijeniti.

Prvi je da orhideju zalijete kada primijetite sušu zemlju na površini. Takva će zemlja biti svjetlija, a ako niste sigurni, upiknite drvenu olovku u zemlju i provjerite je li mokra.

Vrijeme za zalijevanje najbolje je ujutro. Preporučeni način je da, pak, uzmete teglicu, stavite je u sudoper i pustite vodu kroz zemlju 15 sekundi. Zatim malo pričekajte, nagnite teglicu i pustite da sav višak vode iscuri.

Nemojte koristiti hladnu vodu, već mrvicu toplu. Također, nije preporučeno zalijevati destiliranom ili pročišćenom vodom iz aparata. Voda iz slavine sasvim je dobra za nježne orhideje.

Kao i kod drugih biljaka, češće je zalijevajte tijekom ljeta i vrućih dana, a manje u zimskim uvjetima kada je poželjno ponekad obje strane orositi vodom s par kapi vode.