TRIKOVI STRUČNJAKA

Kako očuvati omiljenu odjeću da traje što dulje

18.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Financijske prilike danas gotovo nikome ne dopuštaju da se svako malo počasti nekim novim odjevnim predmetom pa je pametno obratiti pažnju kako što dulje sačuvati omiljene komade i produljiti im vijek trajanja

1. Kašmir i osjetljiva odjeća
Neke tkanine nakon puno pranja pucaju i uništavaju se, a kašmir je među najosjetljivijima. Takvu odjeću perite na ruke u toploj vodi i blagom deterdžentu.

2. Visoke pete
Dobre štikle, koje volite i koje ste skupo platili, nemojte uništavati vozeći auto u njima. Stilistica Elena R. Aronson ističe da na gumenim tepisima uništavamo petu, a na papučicama potplat na tabanu.

3. Zaštita za pazuh
Ako koristite jače dezdoranse koji s vremenom uništavaju odjeću, nabavite uloške koji se mogu prilijepiti na odjeću te će upiti višak znoja i zaštitnog spreja koji koristite.

4. Bijela odjeća
Bez obzira što vam se ne čini da je bijela bluza prljava od jednog nošenja, svejedno je operite. Na materijalu se sakupljaju tjelesni mirisi i ulja, parfem koji ste stavili ili dezodorans pa će se tkanina prije uništiti ne budete li je držali čistom.

5. Tamna odjeća
Za razliku od bijele boje, sva tamna odjeća blijedi što se više pere. Procijenite što morate oprati, a što možete iskoristiti još nekoliko puta, poput crnih hlača.

6. Peglanje
Svu crnu odjeću također obavezno peglajte s krive strane da ne ostane sjajna od pritiska pegle. Stručnjak za tekstil Chris Allsbrooks dodaje da gledate oznake na odjeći i peglate primjerenom temperaturom da ne oštetite tkaninu.

7. Vunene čarape
Vuna odlično upija tjelesne mirise pa čarape od vune možete koristiti uvijek kada nosite tenisice. Tako ćete ih sačuvati dulje, jer neće navući neugodne mirise.

8. Nakit
Sav nakit čuvajte od namakanja u vodi jer se tako uništava. Ako, primjerice, idete plivati ili pripremate opuštajuću kupku kod kuće, skinite sve prstenje, ogrlice i naušnice.

9. Grudnjaci
Voditeljica jednog lanca dućana s donjim rubljem, Susan Nethero, savjetuje da ne nosite iste grudnjake nekoliko dana zaredom jer će tako prije izgubiti formu. Na ovaj način dopuštate da se vlakna opet vrate u prvobitno stanje i čuvate grudnjak.

10. Čuvanje torbi
Torbe je najpametnije držati na polici jer se ručke uništavaju ako torba visi na vješalici. Vlasnik njujorškog dućana s torbama Artbag Chris Moore kaže kako na taj način ručke brže pucaju, a vješalice mogu ostaviti oznake i napraviti štetu.

11. Tenisice
Vježbate redovno i volite puno vremena provoditi u prirodi pa vjerojatno uvijek imate rezervne tenisice u automobilu. Ali to nije dobro rješenje za njih, jer vremenski uvjeti poput visokih temperatura ili jakih hladnoća loše utječu na materijal.

12. Održavanje trapera
Većina ljudi uništi omiljene traperice jer ih prečesto pere. Sve tamne komade perite naopako i izbjegavajte sušilicu za rublje.

13. Odijela i kompleti
Sako sa suknjom ili gornji i donji dio trenirke trebate uvijek prati zajedno. Razlog tome je to što će inače tkanine različito gubiti boju ili nijansu i više neće izgledati kao komplet.

14. Zatvarači, gumbići i pranje odjeće
Možda ste već imali neugodno iskustvo da ste ostavili otvoren zatvarač na majici, a on je uništio drugi odjevni predmet. U svakom slučaju, sve zatvarače, gumbiće i slične dijelove obavezno zatvorite i zakopčajte da ne zapnu za ostalu odjeću u perilici rublja i oštete je.

15. Zaštitite cipele
Na cipele stavite dodatne gumene potplate koji će im produljiti vijek trajanja i zaštititi ih od trošenja i habanja. Neće puno koštati i svaki postolar to će lako i brzo napraviti.