PRAVA NOTA

Kako nepogrešivo odabrati parfem?

21.03.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Upoznajte osnovne parfemske porodice kako potraga za novim mirisom više ne bi bila besciljno traganje nego zabava za znalce

Radi lakšeg snalaženja u moru mirisnih lansiranja od velike je pomoći poznavanje parfemskih porodica koje se određuju prema dominantnoj mirisnoj noti. Čak i ako niste sigurni koja vam je omiljena, otkrit će vam prodavač u parfumeriji nakon što mu kažete koji su vam omiljeni parfemi. Samo, njihova kategorizacija katkad može zbuniti.

Prema jednima, osnovne parfemske porodice su: citrusna, orijentalna, mahovinasta, drvenasta…, dok se ostali ravnaju prema drugačijim podjelama. Jednu od najutjecajnijih klasifikacija načinio je Michael Edwards u svojoj dvojezičnoj knjizi 'Fragrances of the World' iz 1983., koju je pisao kao parfemski vodič za kupce i prodavače na engleskom i francuskom.

Četiri osnovne parfemske porodice prema Edwardsu su: svježa, cvjetna, orijentalna i drvenasta, a svaka od njih ima svoje potkategorije.

Svježu parfemsku porodicu čine sljedeće potkategorije: citrusne (limun, mandarina, bergamot…), zelene (miris svježe pokošene trave, listovi ljubičice) i vodenaste ili morske (imitacije ozonskih aroma morskog povjetarca i slane vode nastale su prije 20-ak godina). Njihovi parfemski predstavnici su CK One, Sisley Eau de Campagne, Issey Miyake Eau d'Issey.

Najpopularnija, cvjetna parfemska porodica dijeli se na: nježnu cvjetnu (spoj iskričavih aldehida i nježnih cvjetova kojima su primiješane pudraste esencije irisa i vanilije), cvjetno-orijentalnu (mješavina nježnog nerolija i slatkih začina) i nježnu orijentalnu (cvijeću i začinima dodana je ambra). Njihovi parfemski predstavnici su Chanel No.5, Lancôme Trésor, YSL Opium.

Najegzotičnija orijentalna parfemska porodica u bazi najčešće ima intenzivne smole čiji se miris 'omekšava': cvjetno-orijentalna potkategorija (sadrži cvijeće opojna mirisa), nježna orijentalna (dodatno se ublažuje notama svježih citrusa) i orijentalna (koja je vrlo intenzivna i zahtjevna za nošenje). Najpoznatiji parfemski predstavnici su Guerlain Shalimar, Calvin Klein Obsession, Must de Cartier.

Potkategorije drvenaste parfemske porodice su: drvenasto-orijentalna (spoj bogatih orijentalnih nota s pačulijem i sandalovinom), mahovinasto-drvenasta poznata i kao 'šumska' ili 'chypre' ime je dobila prema istoimenom parfemu velikog Françoisa Cotyja iz 1917. (Chypre je francuski naziv za Cipar, rodno mjesto Venere i hrastove mahovine koja čini bazu mahovinastih parfema) i suha drvenasta (mahovinasto-drvenastim notama dodane su note cedra, duhana i paljenog drveta). Njihovi parfemski predstavnici su Guerlain Samsara, Dior Miss Dior, Cartier Déclaration.