SAVJET STRUČNJAKA

Kako napokon dobiti bitku s masnom kosom

12.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Masna kosa muči mnoge žene i muškarci, a taj problem često i sami pogoršavamo nesvjesnim radnjama poput čestog dodirivanja kose, vezanja u rep ili korištenja neadekvatnih proizvoda, pa i lošeg odabira frizure

Uzrok masnog vlasišta prekomjerno je lučenje sebuma ili zaštitnog sloja vlasišta. Budući da svaki folikul ima uz sebe najmanje jednu žlijezdu lojnicu koja stvara sebum, a kad one prekomjerno luče sebum, dolazi do zamašćivanja kose.

Najčešće greška koju pritom radimo je ta da pribjegavamo čestom, nekad i svakodnevnom pranju kose čime situaciju još više pogoršavamo. Kako pravilno njegovati masnu i što izbjegavati, otkriva nam Mateja Lopac, iskusnafrizerka i stilistica kose s 25 godina iskustva te edukatorica za poznati svjetski brend Paul Mitchell koji koriste mnoge svjetske zvijezde kao što su Jennifer Love Hewitt, Alicia Keys, Richard Gere, Hilary Swank, Jennifer Garner, Cate Blanchett, Gwen Stefani, Kiefer Sutherland.

'Svaka žena trebala bi znati kakav je njezin tip kose i kvaliteta, a jako je važno i odabrati frizuru adekvatnu određenom tipu kose. Primjerice, ženama s tankom i mekom kosom ne preporučujem predugu kosu ošišanu ravno, to jest da bude jednake dužine, prvenstveno zato što se takva tanka mekana kosa priljubi uz vlasište i brzo zamasti', savjetuje hair stilistica Mateja Lopac.

Ne pomaže ni vezanje kose u rep, kosa bi prvi i drugi dan nakon pranja trebala biti raspuštena. Rep se može svezati treći dan, a pri tom treba koristiti gumice koje nemaju metalnu kopčicu, po mogućnosti platnene kako se kosa ne bi oštetila.

Naopako pranje srednje i duge kose često rezultira s loše opranom kosom na dijelu glave koji će se najprije zamastiti. Tjeme, kosa sa strane i iznad čela u tom slučaju nisu dovoljno oprani ili su pak nedovoljno isprani. Zbog toga što nam šampon ide u oči pranje se ne odradi kvalitetno, prljavština nije kvalitetno uklonjena pa se kosa brzo zamasti', kaže hair stilistica Mateja Lopac.

Često dodirivanje kose, što najčešće nesvjesno činimo, isto tako jako šteti kosi. Naime, ruke su nam uvijek prljave pa diranjem prenosimo nečistoće s ruku na kosu zbog čega se ona brže masti.

Važno je posvetiti pažnju i pravilnom odabiru šampona koji ne bi smjeli biti agresivni, a uvijek je dobro odabrati one s prirodnim sastojcima poput limuna, mentola i metvice i peperminta jer oni odgađaju mašćenje kose. Isto tako kao što nije dobro koristiti preagresivne šampone, ni preblagi nisu dobar izbor, a Mateja Lopac nam otkriva zašto: 'Shampoo Two ima dvojako djelovanje i stoga je odličan za masnu kosu jer istovremeno odmašćuje, i uklanja nečistoću. Mjehurići sebuma nalaze se ispod dva-tri sloja kutikule, taj šampon otvara kutikulu i izvlači masnoću iz kose. Preblagi šampon nije dovoljno jak da odstrani mjehuriće masnoće. Dječji šamponi, za kojima posežu ljudi koji često peru kosu, nisu dobro rješenje za neobojenu kosu, već samo za prirodnu. Njihov je PH faktor neutralan (7-7.5) i lagano suši vlasište, no istovremeno je štetan jer isušuje kosu i boju na njoj.'

Ublažavanju mašćenja kose može pomoći i šampon Lemon Sage - šampon za volumen - koji automatski odiže kosu od tjemena zbog čega se ona manje masti. Tu je i Lemon Sage thickening spray koji se koristi na gornjem dijelu glave, utrlja u kožu i podigne kosu od vlasišta. Tako se produljuje razdoblje u kojem je kosa čista, objašnjava hair stilistica.

Čajevac je poznati antiseptik pa antiseptička masaža vlasišta kojom se odstranjuju naslage nečistoće može odlično djelovati na masnu kosu. Tretmanom Green Tea Tree tretmanom se masira vlasište, djeluje antiseptički i uklanja naslage nečistoća s vlasišta. Ovaj preparat sadrži i granulice jojobe koje se rasprsnu kod masaže zbog čega djeluju umirujuće na kožu.