NAGOVOR NA SEKS

Kako muškarci uspijevaju preveslati žene?

  • Autor: Stribor Keví
  • Zadnja izmjena 15.07.2011 08:01
  • Objavljeno 15.07.2011 u 08:00
seks ljubav par muškarac žena

seks ljubav par muškarac žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Dječaci će uvijek biti dječaci, kaže pjesma. Što od tog dječačkog u njegovu ponašanju vas zaista ne treba brinuti, a na što bi valjalo obratiti pažnju?

Testosteron je opće poznati simbol muškosti, a kolokvijalno ga često dovodimo i vezu s agresivnim ispadima lokalnih mužjaka. Kad se nekog opisuje kao grubijana i mačo divljaka, često se zna čuti i tvrdnja 'Koji je on testosteronac!' Poznati biolog Robert Sapolsky tvrdi kako je siroti testosteron nedužno optužen u slučaju muške agresije.

Istina, sama prisutnost testosterona povećat će šanse da do agresivnog ponašanja dođe, ali smanjenje njegove razine – uzrokovano, primjerice, kastracijom – neće ni izbliza izbrisati agresivno ponašanje. Dakle, iako postoji korelacija, uzročno-posljedična veza je upitna. On navodi primjer iz majmunskog svijeta, u kojem ćete s lakoćom prepoznati sličnosti i s ljudskim svijetom; možda vam odmah padne na pamet netko koga znate.

Da biste shvatili o čemu Sapolsky govori, potrebno je učiniti sljedeće: prvo, pustiti pet majmuna u prirodno okruženje i dati im dovoljno vremena da si organiziraju hijerarhiju – ono, da se 'dogovore' tko je mužjak broj jedan (alfa mužjak, glavni), mužjak broj dva (beta mužjak, prvi do alfe i vječni pretendent na mjesto alfe) i tako redom, do zadnjeg. Naravno, ovo se u majmunskom svijetu nerijetko postiže primjenom sile. Zatim, treba kastrirati srednjeg mužjaka (mužjaka broj tri), čime ste mu gotovo u potpunosti uklonili izvor testosterona.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako nakon toga proučavate količinu agresivnog ponašanja kod tog mužjaka, uočit ćete nešto zanimljivo. On neće postati pitom – zapravo, ukupna količina njegovog agresivnog ponašanja će ostati ista – ali mu više nikad neće pasti na pamet da tu agresiju usmjeri prema višima od sebe, mužjaku broj jedan i mužjaku broj dva. Naprotiv, on će udvostručiti količinu šikaniranja usmjerenu prema onima ispod sebe, mužjacima broj četiri i pet. Zvuči poznato?

U ljudskom se svijetu ovakav mentalitet naziva i mentalitetom biciklista: saginjete se pred onima iznad sebe, a nemilice pedalirate po onima ispod sebe. Zašto bi to zanimalo ikoga tko prati rubriku seks files? Pa opće je poznata stvar da kad dame biraju, preferiraju one s vrha ljestvice. Međutim, čak su i u majmunskom svijetu primatolozi otkrili razne strategije kojima ovi niže pozicionirani članovi grupe preveslaju ženke i nagovore ih na seks s njima.

Zamislite tek čega su sve ljudski 'epsilon' i 'zeta' mužjaci u stanju domisliti ne bi li im se posrećilo? U tom nam se smislu ovaj izdajnički znak biciklističkog mentaliteta činio koristan.

Prije nego što odlučite je li on vrijedan vašeg vremena, obratite pažnju na sljedeće: bahati li se pred konobarima i šalterašima, a istovremeno je ponizan pred svojim direktorom ili susjedom koji je moćan u lokalnoj zajednici? To bi vam vjerojatno moglo o njemu govoriti više nego sama činjenica da ponekad za volanom poludi, pa krene pretjecati kolonu 'samo zato što može'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi