IZBJEGNITE GREŠKE

Kako ljeti uništavamo kosu?

18.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

I dok njezi kože lica i tijela tijekom vrućih ljetnih dana pridajemo veliku pozornost, prečesto zanemarujemo kosu. Rezultat je suha kosa, 'bez života' i ispucala. No uz samo malo truda i to se može izbjeći

U njezi kose ljeti najčešće griješimo zato što je ne štitimo od štetnih sunčevih zraka. Vlasima također šteti i ako ih nakon izlaska iz mora ne isperemo običnom vodom. Na kosu bi trebalo nanijeti i sredstvo za njegu kako bismo joj osigurali sve potrebne hranjive sastojke. Tea Matičević, kreativna direktorica Frizerskog studija Opium iz Zagreba, također savjetuje da tijekom ljetnih dana više pažnje posvetite njezi kose i redovito je hranite maskama, balzamima i uljima koji djeluju obnavljajuće. Kako bi kosa tijekom ljeta bila što ljepša i zdravija, najbolje je izbjegavati peglu za ravnanje, figaro ili bilo kakve električne uvijače za kosu.

Nakon izlaska iz mora obvezno isperite kosu čistom vodom i nanesite njegujući regenerator,po mogućnosti onaj koji se ne ispire, ili masku. Najbolje je pustiti je da se prirodno osuši. Osobama s nešto rjeđom kosom Tea savjetuje da ne zanemaruju vlasište. Svakako ga zaštitite jer ono također može izgorjeti pod snažnim sunčevim zrakama. Jedan od načina zaštite jest da kremu s visokim zaštitnim faktorom pomiješate s vodom i nanesete je na vlasište prije izlaska na sunce. I ne zaboravite da šeširi i kape također štite vlasište i kosu od sunca, a savršen su modni dodatak.

Često smo u dilemi treba li bojati kosu ili izvlačiti pramenove prije odlaska na more ili nakon povratka s godišnjeg odmora. Međutim ako se odlučite na bojenje kose tijekom ljetnih mjeseci, to ipak, savjetuje Tea, treba učiniti dva do četiri tjedna prije izlaganja suncu kako biste spriječili dodatno blijeđenje boje. Isto pravilo vrijedi i za pramenove koje bi trebalo napraviti nekoliko tjedana ranije da se kosa ne bi dodatno isušila.

Tea Matičević, kreativna direktorica Frizerskog studija Opium

'Poželjno je svakodnevno nanositi šampon, masku i sprej iz linije za njegu obojene kose. Nemojte je prečesto bojiti te uvijek napravite pauzu od najmanje četiri tjedna između bojanja. Tijekom ljeta nije uputno bojati pramenove u tamnije nijanse jer će bilo koja nijansa i ton boje ionako oksidirati na suncu. Radije je u ta četiri tjedna 'odmora' osvježite colour glossom ili direktnim pigmentima za njegu', kaže Tea Matičević.

Prije odlaska na more svakako ošišajte vrhove jer će u suprotnom vlasi još dublje pucati. Slikovito govoreći, objašnjava Tea, naša je kosa poput slamčice iz koje, ako je oštećena na krajevima, izlaze svi potrebni vitamini i sastojci koji su joj potrebni da bi bila lijepa i zdrava. Svakako savjetuje da nakon povratka s odmora njegujete kosu specijalnim tretmanima za dubinsku njegu te da njegu kod frizera popratite adekvatnom njegom kod kuće.

'Obojenu kosu potrebno je tretirati proizvodima iz linije za njegu obojene kose i obvezno je zaštitite proizvodima koji je termički štite i olakšavaju njeno oblikovanje. Perite je šamponom bez sulfata i parabena te onim koji sadrži UV zaštitu, obiluje vitaminima C i E i esencijalnim uljima poput 3-6-9 omega masnih kiselina koje ujedno imaju antioksidirajuće djelovanje i obnavljaju kosu na staničnoj razini te sprečavaju pucanje vlasi i ispiranje boje. Osobno svima preporučujem proizvode Kevin Murphy Heat Protection jer su obogaćeni lanolinom i mješavinom devet esencijalnih ulja te poboljšavaju kvalitetu kose', savjetuje kreativna direktorica Frizerskog studija Opium.