ZA BOLJI SAN

Kako lakše zaspati tijekom sezone alergija

11.04.2015 u 07:55

Bionic
Reading

Iako nije baš još sve procvalo, proljeće je tu, a s njim i sezona alergija. Nije loše naoružati se s nekoliko metoda kako bolje spavati dok pelud leti zrakom

Svi koji pate od alergija znaju kako svrbež i kihanje ne prestaju samo zato što su legli u krevet. Alergije znaju ljudima stvoriti prilično velike muke sa spavanjem pa je možda mudro pokušati spriječiti mnoge simptome i tako poboljšati svoje opće zdravlje, piše The Huffington Post.

Održavajte čistoću zraka u svom domu

Ostajanje kod kuće najlakši je način kako izbjeći pelud. No ako je i zrak u kući pun peluda, prašine ili drugih alergena, onda nema nikakve koristi od toga. Stoga je pametno održavati čistoću zraka i u zatvorenim prostorima.

Ako dobro zatvorite prozore i koristite kvalitetne filtere na svom klimatskom uređaju, ne biste smjeli imati previše problema po noći. Neke biljke (aloa vera i bršljan) također poboljšavaju kvalitetu noćnog zraka.

Isušite zrak

Topao i vlažan zrak idealno je okruženje za stvaranje plijesni te razmnožavanje grinja i bakterija. Idealna vlažnost zraka u kući je negdje između 30 i 50 posto. Pretjerano suh zrak će vam isušiti grlo i kožu, a od njega vas mogu peći i oči pa pokušajte naći nisku vlažnost zraka koja vam odgovara.

Čiste plahte

Redovito pranje i mijenjanje plahta i jastučnica učinit će čuda za san tijekom sezona alergija. Nemojte zaboraviti ni zavjese. Redovito znači jednom tjedno. Također je važno i često usisavati.

Posebne plahte i jastučnice

Bez obzira na to koliko ste čisti i savjesni u vezi plahta i jastučnica, prije ili kasnije će vam se dogoditi da vam nešto zaprlja madrac, a to je gotovo nemoguće temeljito isprati. Antialergijske jastučnice i navlake za krevet napravljene su od posebnih tkanina koje zaustavljaju pelud, prašinu i ostale nečistoće. Također je pametno izbjegavati sve što u sebi ima perje ili vunu.


Nemojte spavati s ljubimcem

Iako možda volite svog ljubimca najviše na svijetu, pas ili mačka izvor su kojekakvih izvora alergija. Čak i ako niste alergični na mačju ili pseću dlaku ili njihovu prhut, prilično je velika šansa da im se u krzno ulovi pelud ili prašina.

Noćno tuširanje

Na kraju svakog dana potpuno ste prekriveni nevidljivim slojem svega onoga što vam izaziva alergiju pa je dobra ideja tuširati se. Tuširanjem prije spavanja te odijevanjem u čistu pidžamu, znatno ćete si olakšati spavanje.

Nemojte piti prije spavanja

Alkohol pojačava simptome poput kihanja, svrbeža i kašljanja. Stoga, nemojte piti prije spavanja.

Lijekovi u pravo vrijeme

Ako uzimate lijekove protiv alergija, pokušajte si napraviti raspored koji u obzir uzima i sate koje provodite spavajući. Također, ako znate zaboraviti popiti neki od lijekova, namjestite si alarm ili skinite aplikaciju poput Dosecasta.

Vrijeme je za nove jastuke

Nemojte biti škrti kad su u pitanju krevet i jastuci. Tijekom vremena svašta se nakupi u madracu i pametno ga je promijeniti. Isto vrijedi i za jastuke.

Stručnjaci tvrde kako bi se jastuci trebali mijenjati svakih šest mjeseci dok bi se madrac trebao promijeniti svakih pet do deset godina.