RAD KROZ IGRU

Kako klincima pomoći naučiti čitati

04.10.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Polazak u prvi razred osnovne škole je vrlo uzbudljivo razdoblje i za roditelje i za mališane. Osim nove sredine s kojom se vaši mališani susreću, pred njima su i izazovi kao što su učenje pisanja, čitanja te obavljanja školskih obaveza

Mnogi klinci već nauče osnove čitanja čak i prije samog polaska u školu, dok neki nauče tek u školi. Kako god, mališanima pri učenju čitanja mnogo mogu pomoći i roditelji. Nije nužno da mališani znaju čitati prije polaska u školu, no kada počnu učiti čitati biti će im potrebna vaša pomoć. Najučinkovitiji način kako klincima približiti čitanje je kroz igru. Tako će im se slova i njihovo razumijevanje djelovati zabavno.

Važno je s djetetom svaki dan raditi pomalo. Svaki dan osigurajte dovoljno vremena za čitanje i jezične aktivnosti. Mališanima je vrlo bitna atmosfera pri kojoj uživa u čitanju te tako gotovo neprimjetno savladavaju čitanje kroz igru.

Povedite dijete u knjižnicu te zajedno odaberite knjigu koja mu se sviđa. Odvojite posebno vrijeme svakoga dana kako bi zajedno glasno čitali.

Djeca najlakše uče kroz igru

Osim čitanja iz knjiga djeca će doslovno 'upijati' nova znanja kroz igru. Tako primjerice običan odlazak u trgovinu može biti i vježbanje čitanja! Pokušajte zajedno s mališanom pročitati nazive na ambalaži omiljenih keksa, grickalica ili čokolade.

Pri učenju čitanja od velike pomoći su razne igre poput abecednog Binga ili kreativnih igara kao što je 'Potraži slovo A!'. Klincima će biti zabavno pronalaziti stvari čiji nazivi započinju s navedenim slovima, zabaviti će se, ponešto i naučiti, a da to neće shvaćati kao dosadno učenje.

Pisanje popisa namirnica je isto odlična prilika za učenje. Zamolite mališane za pomoć pri sastavljanju popisa namirnica. Oni će biti ponosni što su tako veliki i mogu pomoći, te će s veseljem slovkati i učiti.

Vrijeme provedeno u pripremanju dječjeg omiljenog deserta je savršena prilika za vježbanje čitanja. Pripremite napisani recept te pozovite mališane da vam pomognu pri pečenu palačinki, čokoladne tore ili slanih kolačića. Pri samoj pomisli na slasni deset, mališani će rado pomoći. Zamolite ih da vam čitaju potrebne sastojke i pripremu deserta, tako će vježbati čitanje, a da ni ne primijete.

Šetnja po gradu je isto super vrijeme za vježbanje slova. Dok prolazite ulicom, zajedno s mališanima čitajte natpise na znakovima, u izlozima ili čak na posterima i reklamama.