'Za smrt nema vremena'

Kako je nastala impresivna odjeća u hit filmu: Žene nisu obučene poput slatkica, a James Bond je odbacio martini i prepoznatljiva trodijelna odijela

19.10.2021 u 17:10

Bionic
Reading

Ako jedan filmski lik ima svoj vrlo jasan modni identitet, onda je to bez sumnje James Bond. Najpoznatiji tajni agent na svijetu i u posljednjem je filmu utjelovljenje bezvremenske elegancije sa svojim savršeno krojenim odijelima Toma Forda, a iza svega stoji fantastična kostimografkinja Suttirat Larlarb, žena koja je zaslužna za realistične filmova poput 'Milijunaš s ulice' i 'Steve Jobs'

Modni stil Jamesa Bonda i u posljednjem nastavku 'Za smrt nema vremena' koji potpisuje Cary Joji Fukunaga, ostao je vjeran prethodnicima, a kako kaže sama Suttirat Larlab nije htjela raditi nikakve radikalne zaokrete.

'Bila sam svjesna odgovornosti koja dolazi s preuzimanjem ovog lika. Bond ima bogatu povijest i htjeli smo se uvjeriti da poštujemo franšizu, njene likove i svijet', rekla je ona dodajući kako je sa svojim timom analizirala čak prijašnjih 25 filmova kako bi došli do ponavljajućih obrazaca.

Ispričala je kako su imali pristup i njihovoj arhivi i kostimima iz prethodnih filmova pa su sve što su našli spojili u grupe i napravili poveznice za svaki lik i vrstu: negativci, djevojke iz Bonda, James, Moneypenny, itd.

'Na ovaj način imali smo sve pri ruci kada smo htjeli koristiti reference i kada smo ih odlučili zanemariti', otkriva Suttirat.

'NO TIME TO DIE'

[FOTO] Daniel Craig oprašta se od uloge Jamesa Bonda: Pogledajte kako je bilo na svečanoj premijeri u Londonu

Pogledaj galeriju

Kostimograkinja kaže kako je tako mogla uočiti sve obrasce i način na koji su nastali.

'Kod negativaca možete jasno uočiti neku vrstu minimalizma. Iznenađujuće, među ženskim likovima je bilo mnogo više raznolikosti. Kad smo počeli, pretpostavljala sam da bi se mogla pojaviti silueta koja se ponavlja, recimo, s Moneypenny ili određenom bojom, ali njihova odjeća bila je prilično raznolika', objašnjava.

Kad je počela razgovarati s Fukunagom i glumačkom ekipom o tome kako bi izgled svakog lika uskladila s onim što su glumci imali u svojim vizijama za svoje filmske izvedbe, došla je do važnih informacija.

'Odjeća je na neki način produžetak likova, pa sam htjela znati koje aspekte planiraju nastaviti, a od kojih su se htjeli odmaknuti', rekla je.

James Bond 2021. nije kopija čovjeka kojeg se publika sjeća iz filma 'Spectre'. Nakon što se povukao iz MI6 i nastanio u novi život na Jamajci, istog je trenutka odbacio martini i prepoznatljiva trodijelna odijela.

'On se sad potpuno smirio, nosi staru majicu i kupaće. Odlazi uloviti ribu za večeru i više nije ikona James Bond. Pa sam morala smisliti kako da ga vratimo i pronaći načine da ispričam tu priču', kaže.

Uvažila je i glumčevo shvaćanje Bonda kao osobe od krvi i mesa.

'Kad pogledate prethodne Bondove, tu je puno tajni i skrivanja tko je zapravo taj čovjek. Ali s Danielom vidite realnu osobu, ne samo agenta ili playboyja. " Kao takav, Bond ima priliku odjenuti se - nekako.

Njegovi luksuzni džemperi N.Peal, polo majice i odjeća Massima Albe jesu elegantni, no daleko su od odijela u kojima je Sean Connery primjerice igrao Bonda.

Craigova odjeća aludira na njegovu vojnu obuku i ima značenje na više razina.

'Našla sam vintage britanski džemper komandosa iz sredine 1940-ih, zatim smo napravili inačicu u tamnoplavoj boji i modernizirali siluetu. Razmišljali smo o tome da njegova odjeća pred kraj ima više paravojni osjećaj, i savršeno je funkcioniralo jer je taj izgled pomalo na tragu uniformi Kraljevske mornarice ili odjela Posebnih operacija'.

Anarhistički negativac Lyutsifer Safin (Rami Malek), ima imidž nadahnut jednom od japanskih modnih legendi.

'Bondovi negativci uvijek imaju modnu prednost. Tijekom mog početnog istraživanja, našla sam jednu davnu fotografiju Isseyja Miyakea u njegovom studiju sedamdesetih godina ležerno naslonjenog na stol za crtanje. Besprijekorno je odjeven - ništa formalno, ali nije ni ležerno. Postoji nešto u Ramijevom liku što govori da on ma viziju kako bi želi da svijet izgleda. Nakon što sam Ramiju i Caryju pokazala tu fotografiju to je postala je naša polazna točka za njegov izgled u filmu', rekla je.

Ne bi to bio film 007 bez prisutnosti Bondovih djevojaka, ali Larlarb nije želio da se žene na ekranu oblače poput slatkica.

'Željeli smo da se osjećaju kao realne osobe. Posebno Madeleine (Lea Seydoux), koju smo upoznali u prethodnim filmovima i sada otkriva svoju osobnost i slomljeno srce. Vidimo je u ovom novom i romantičnom kontekstu. Htjeli smo da se osjeća vrlo različito od ostalih žena u filmu koje su agentice MI6', objasnila je kostimografkinja.

Kako bi naglasila romantični podzaplet, Larlarb je odjenula Seydoux u bogate boje i ženstvene siluete.

'Susrećemo je u crvenoj cvjetnoj haljini Rouje Gabin i to je na vrhuncu njezine romanse s Bondom. Zatim kasnije postepeno prelazimo u neutralnu paletu jer je počela raditi i odijevati se za sastanke s klijentima. Madeleine upoznajemo i s druge strane, a njezin lik ima posebnu širinu', objasnila je.

  • +10
James Bond: Za smrt nema vremena Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kao vrhunske agentice, Nomi (Lashana Lynch) i Paloma (Ana de Armas) morale su provoditi puno vremena boreći se, a njihovi su se ormari prilagodili radnji filma i borbenim sekvencama.

Paloma je glamurozna ljepotica koja se bori protiv zločestih momaka u Chopard nakitu i vrtoglavim srebrnim sandalama iz Aquazzure.

'Njezina misija vodi je na gala zabavu gdje nosi fenomenalnu crnu haljinu Michaela di Sorda i dijamante. Mogli smo napraviti kombinezon s genijalnim čizmama, ali ona je najsposobnija novakinja i može učiniti sve što i James - samo u štiklama i elegantnoj haljini', objasnila je koreografkinja 'No Time To Die' pohvalivši Fukunagu i producente što su joj dali veliku slobodu kako bi stvorila nešto jedinstveno.