UDOBNOST I ESTETIKA

Kako izgleda moderna blagovaonica

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Samostalna ili u sklopu dnevnog boravka i kuhinje, moderna blagovaonica ima svoju koncepciju i filozofiju, koja je odraz suvremenog i užurbanog načina života. Manjak slobodnog vremena stvara nove prioritete u oblikovanju i opremanju stambenih prostora, kojima se kao primarni postavljaju nužna funkcionalnost, ali i hedonizam, koji se očituje kroz vizualne, ergonomske i multipraktične karakteristike elemenata namještaja i opreme

Vrijeme provedeno kod kuće treba biti kvalitetno, a kvaliteti pridonose pomno osmišljeni i oblikovani elementi opreme prostora. Najznačajniji u opremanju blagovaonice su stol i stolice. Svako od njih ima poseban značaj kako u samoj namjeni i načinu korištenja blagovaonice, tako i u dizajnerskom smislu, koji im daje gotovo skulpturalnu vrijednost u prostoru.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vrlo važan element blagovaonice postala je klupa. Iako se nekad koristila kao nužan element radi smještaja što većeg broja sjedećih mjesta u maloj blagovaonici ili dijelu kuhinje, danas ima trendovski karakter i postaje 'must-have'. Pristupi u dizajniranju klupa su različiti, pa se tako i dalje postavljaju kao kutni element, ali i potpuno samostalno, te time postaju još naglašeniji dio blagovaonice.

Mogu biti tapecirane, s naslonom za leđa ili bez njega, a sam naslon može biti u jednom komadu, u izvedbi dvaju različitih materijala, npr. drvo i tkanina, ili kao lagani polutransparentni dio cijele klupe. Za klupu je izuzetno važna udobnost i ergonomija, kao i postava na način da je dobro dimenzionirana u odnosu na slobodan prostor oko nje, kao i veličinu samog stola. Samostalna postava klupe preporučljiva je u velikim blagovaonicama u kojima će ovakav masivan dio namještaja doći do punog izražaja, ali ga pritom neće zagušiti svojom veličinom.

Moderna blagovaonica prednost daje udobnim stolicama koje najčešće dimenzijom i oblikom podsjećaju na polufoteljice s rukonaslonima. Ukoliko nemate prostranu blagovaonicu, odaberite stolice bez njih jer ćete tako uštedjeti na prostoru koji vam nedostaje. Stolice također predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru, pa im posvetite posebnu pažnju prilikom odabira. Ponekad su stolice u kompletu sa stolom zbog specifičnosti dizajna ili primjenjenih materijala, a ponekad se kupuju odvojeno.

Stolice nikad ne odabirite samo zato što vam se sviđaju. Stolicu prije kupovine morate isprobati i stoga ih nije preporučljivo kupovati preko kataloga. Vrsta naslona za leđa, kao i udobnost sjedenja ključni su faktori za njihov odabir. Moderna blagovaonica nudi hedonističke ugođaje, a oni su neostvarivi bez kvalitetnog sjedenja. Nakon provjerene ergonomije, odaberite dizajn koji će popratiti odabrani stol. Atraktivne stolice podižu vizualnu vrijednost prostora.

Velike i prostrane blagovaonice dopuštaju slobodu odabira udobnih foteljica kao pratećih elemenata blagovaonskog stola. Uz foteljice postavite veliki stol koji će bojom, materijalom i dimenzijom biti u skladnom odnosu s njima. Ne preporučuje se postavljati stakleni stol s foteljicama jer djeluje prekrhko u odnosu na njih. Masivniji stol s drvenom ili metalnom konstrukcijom, puno je bolji odabir uz foteljice.

Moderni stolovi također imaju skulpturalnu ulogu u blagovaonici. Izuzetno su moderni stolovi sa središnjom nogom, koja postaje izazov dizajnerima. Središnja noga dolazi osobito do izražaja kod stolova sa staklenom pločom jer je vizualno u prvom planu. Stakleni stolovi su hit, ali i drveni imaju svoje trajne vrijednosti, koje su uvijek u modi.
Odabir stola kao i željene materijale uskladite sa ostalim elementima u dnevnom boravku ili kuhinji, obzirom da su oni najčešće povezani kao 'open space', pa time funkcioniraju kao jedinstven prostor podijeljen u funkcionalne zone.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi