KALKULATOR HRANE

Kako izbjeći blagdanske kilograme bez odricanja

21.12.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Blagdani stižu i svi se vesele obiteljskim druženjima koja prati bogata trpeza. Da ne biste poslije morali na dijetu, evo savjeta kako ne nabaciti kilograme i svejedno uživati u hrani

Da održi težinu, žena bi u prosjeku trebala unijeti oko 2.000 kalorija dnevno uz umjereno vježbanje. Iako nitko ne želi dobiti nekoliko kilograma u vrijeme blagdana, nemojte biti prestrogi prema sebi i ne zaboravite da u hrani ponekad treba i uživati. Kombinirajte hranu prema kalkulatoru kalorija magazina Glamour i ne morate se odreći ničega.

Purica

U porciji od 90 grama purećih prsa s hrskavom kožicom ima oko 149 kalorija. Da biste izbjegli višak kalorija, maknite kožicu s mesa i ostalu masnoću jer je ona štetna za srce. Meso pripremajte u maslinovom ulju koje pomaže u snižavanju razine kolesterola. U tamnijim komadima mesa ima više cinka, željeza te vitamina B, K i A.

Kuhana šunka

U 100 grama šunke ima 115 kalorija, a u tom komadu mesa ima više hranjivih tvari nego u drugim vrstama. Samo maknite masne dijelove.

Trik je umjerenosti, stoga oprezno sa slatkišima
Svinjske kobasice

U 100 grama svinjskih kobasica ima čak 305 kalorija zbog masnoća koje se nalaze u punjenju. Stoga ih je možda pametnije preskočiti i uzeti krto meso.

Pržena slanina

I pržena slanina ima 305 kalorija u 100 grama pa se tom delicijom počastite u iznimnim situacijama.

Pečena guska

U 140 grama ima 427 kalorija, a razlog tako visokom broju je to što guska ima puno više masti od purice. Ne možete li joj odoljeti, uzmite tanku šnitu i vratite se purici.

Prokulice

Kao što ste pretpostavljali, povrće ima puno manje kalorija, a 150 grama prokulica ima tek 65 kalorija. Osim što su niskokalorične, izvrstan su prilog uz svako jelo i bogate vitaminima C, B, A, željezom, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.

Pečeni krumpir

U 100 grama pečenog krumpira ima oko 149 kalorija. Krumpir daje energiju organizmu pa ga je dobro spremiti u ulju biljnog podrijetla poput maslinovog. Neka se svakako nađe na blagdanskom stolu, a da biste dobili dodatne vitamine, ostavite ga u kori.

Pereci

Vrećica pereca od 25 grama ima oko 94 kalorije. Ako to usporedite s prokulicama, jasno se vidi koliko su pereci kaloričniji. Nemate li jaku želju za njima, radije ih zamijenite nekim zdravijim grickalicama pripremljenim kod kuće.

Kesteni

U 100 grama kestena ima 170 kalorija, što nije puno s obzirom da su hranjivi i bogati proteinima. U hladnim zimskim danima pečeni kesteni idealni su za to da vas zagriju pa slobodno uživajte u njima.

Kikiriki

Za razliku od kestena, 100 grama kikirikija ima čak 622 kalorije. Bez obzira na kalorije, kikiriki sadrži proteine, vitamin E, folnu kiselinu te je bogat dobrim masnoćama koje snižavaju kolesterol pa ga ne morate baš uvijek zaobilaziti.

Ušećereni bademi

Deset ušećerenih badema ima oko 220 kalorija i slobodno ih odaberite kada se želite zasladiti jer su puni vitamina E, vlakana, kalcija, željeza, nezasićenih masti koje snižavaju kolesterol te ostalih antioksidansa.

Čokolada

Ova nezaobilazna i omiljena poslastica u 100 grama ima oko 500 kalorija. O čokoladi ne treba puno pisati, a dok je slasno papate, na umu imajte samo jedno: nemojte pojesti cijelo pakiranje!

Tamna čokolada

U 100 grama 70-postotne tamne čokolade ima oko 550 kalorija. Iako ima više kalorija, kvalitetnija je jer sadrži manje masnoća te više antioksidansa i željeza od obične čokolade. Stoga vam pokoja kockica dnevno može pomoći da tijelo lakše izbaci toksine.

Ratluk

Ljubitelji ratluka znaju da u 100 grama ima gotovo 300 kalorija. Utjeha je to što primjerice u usporedbi s mliječnom čokoladom ipak ima 200 kalorija manje. Kao i kod svih slatkih opasnosti, ključ je u umjerenosti.

Kanapei

Ovisno o sastavu, mogu biti jako kalorični, ali jedan kanape u prosjeku ima oko 60 kalorija. Kada ih pripremate, kombinirajte niskokalorične sastojke i neka ne budu jedino jelo koje ćete jesti, već ukusni zalogajčić u kojem ćete uživati u blagdanima.