JUKEBOX U GLAVI

Kako izbaciti pjesmu koja vam je zapela u uhu

25.03.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Ovo sigurno nije jedan od najtežih životnih problema, ali zna biti nevjerojatno iritantan. Što možete napraviti kad vam neka pjesma uđe u glavu i svira i svira i svira…

Kao i kod napada štucanja, i za ovaj iritantan fenomen postoji malo uspješnih kura. Kad vam neka pjesma zaglavi u glavi, čak ni slušanje druge ne može je izbaciti.
Znanstvenici vjeruju da su za taj fenomen, poznat kao buba u uhu, pronašli lijek. Riješite jednostavnu verbalnu zagonetku, poput anagrama, i istjerat ćete dosadnu glazbu iz svoje radne memorije.

Psiholozi sa Sveučilišta Western Washington puštali su prijemčive pop pjesme sudionicima pokusa, a zatim im davali zadatke koje su morali riješiti. Utvrdili su da bi 'buba u uhu' nestala rješavanjem jednostavnog anagramskog zadataka.

Sudoku može pomoći da izbacite dosadne pjesme iz glave, no zagonetke nisu učinkovite ako su preteške. Dr. Ira Hyman, psiholog koji je vodio istraživanje, kaže kako su verbalni zadaci poput anagrama ili čitanje dobrog romana učinkovit lijek za izbacivanju iritantne pjesme iz uha.

Međutim, ključ je u pravoj razini izazova koje ne ostavlja previše slobodnog prostora. 'Aktivnosti koje radimo automatski, poput vožnje ili hodanja ne koriste sve naše kognitivne resurse pa u mozgu ostaje dovoljno prostora za unutarnji jukebox.

Također su otkrili da nam u uhu najčešće ostaju jako popularne i poznate pjesme poput hitova Lady Gage, Beyonce i Beatlesa, piše Mail Online.

Najotpornije su za izbacivanje pjesme 'Alejandro and Bad Romance' Lady Gage, 'Call Me Maybe' Carly Rae Jepsen, 'Single Ladies' koju pjeva Beyonce, Beatlesov hit 'I Wanna Hold Your Hand', Rihannin 'SOS', 'You Belong with Me' Taylor Swift i Abbin 'Waterloo'.