RECEPT KOJI PALI

Kako imati bolji brak i muža koji obavlja kućanske poslove?

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 07.09.2012 13:12
  • Objavljeno 07.09.2012 u 13:12
majka otac dijete obitelj sreća

majka otac dijete obitelj sreća

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Brak se u posljednjih trideset godina drastično promijenio, a samo neka od pitanja koja se svakodnevno postavljaju su kako imati bolji i kvalitetniji brak te kako preuzeti odgovornost za sreću svog djeteta te mu omogućiti sigurnost svakodnevnog i sveprisutnog roditeljstva te pak kako pridobiti muškaraca da više sudjeluje u kućanskim poslovima i odgoju djece. Na ta pitanja odgovore i rješenja ponudio je poznati američki bračni terapeut dr. Joshua Coleman

Renomirani američki terapeut dr. Joshua Coleman autor je knjiga 'Lijeni muž' i 'Bolji brak' u kojima nudi savjete za sretniji i usklađeniji bračni život koji pozitivno djeluje i na djecu, a na promociji svojih knjiga u knjižari Megastore objasnio je kako postići ravnopravan omjer obaveza i prava među supružnicima, zašto razvod braka ne smatra dobrim rješenjem te zašto se rješenje za sreću ne treba tražiti u partneru, već u sebi samome.

Kako je naveo autor na promociji svojih knjiga, brak se u posljednjih trideset godina promijenio više no ikada, a samim time promijenili su se i razlozi za sam ulazak u brak. I dok se brak 60-ih godina prošloga stoljeća smatrao mjestom ekonomske sigurnosti i odgoja djece, danas se na njega gleda kao na bazu osobnog rasta i zadovoljstva. Osim toga, vrlo je važno napomenuti kako je brak danas postao opcija.

'Žene danas imaju veću moć, mogu odlučiti hoće li imati djecu, hoće li ostati u braku ili ne. Same se mogu financijski uzdržavati. Osim toga, u današnje vrijeme sve manje žena se udaje zbog novca', napominje dr. Coleman te dodaje: 'Danas žene bolje zarađuju te mogu utjecati na uvjete braka. Važno je napomenuti i kako spol više ne definira čime se bavimo, uloge su se izmijenile.'

Međutim, situacija se promijenila i za muškarce. 'Muškarci se sve više brinu za djecu i sudjeluju u njihovom odgoju te se brinu za kućanstvo. Odgoj djece ih ispunjava, a činjenica da su dobri očevi, daje im samopouzdanje. No još uvijek najveći broj muškaraca postiže samopouzdanje te gradi sliku o sebi na poslu, odnosno tijekom karijere', kaže dr. Coleman.

Prema riječima dr. Colemana, današnji brak je oslabio, a broj razvoda je sve veći upravo zbog sveprisutne ideje da brak mora biti izvor zadovoljstva te zbog potrage za srodnom dušom. 'Postoje određeni prediktori razvoda braka. Tako su brojna istraživanja pokazala kako se ljudi češće razvode ako su u brak stupili prije tridesete godine života, ako su slabije obrazovani, ako su i sami djeca razvedenih roditelja te ako imaju financijskih problema.'

'Međutim, brak obično propada zbog tisuće sitnica koje su se nagomilale, a znatno rjeđe zbog jedne velike stvari, poput prevare. No žene su puno sklonije oprostiti nevjeru, jer im je važniji odnos s partnerom', napominje dr.Colema.

Koji bi onda bio recept dobrog i dugotrajnog braka? 'Svaki brak ima nerješivi problem. Seks, novac, održavanje kućanstva, odgoj djece, rodbina – takve stvari uvijek ostaju problem u određenoj mjeri i to za brak nije opasno. Međutim, ono što brak uništava i što svakako treba izbjegavati su četiri kritična elementa: kritiziranje, defenzivnost, potpuno zatvaranje od partnera, prijezir. Često znam svojim pacijentima govoriti da je za ispravljanje jednog negativnog događaja u braku potrebno čak pet dobrih događaja i za uspješan brak tu ravnotežu treba održavati. Postoje brakovi u kojima se partneri stalno svađaju, no na neki način uspijevaju postići tu ravnotežu te održati brak', rekao je dr. Coleman za tportal.

Brak pak jačaju netradicionalne uloge supružnika u kojima se dijele kućanski poslovi, ravnopravno se donose odluke, održavaju se odnosi sa zajedničkim bliskim prijateljima te se posvećuje hobijima.

Na temu odgoja djece, dr. Coleman napominje kako se danas djecu shvaća drukčije. Prije se smatralo da su djeca jaka i otporna, danas pak na njih gledamo kao na krhka i ranjiva bića u koja treba ulagati puno truda. 'Cijeli taj odnos se danas preokrenuo, danas roditelji smatraju da trebaju zaslužiti dječju ljubav, a prije je bilo obratno', napominje Coleman.

'Internet i mediji jako utječu na način odgoja djece, a roditelji, posebice majke osjećaju krivnju, jer misle da ne rade dovoljno oko djece ili da to što rade, rade loše. Rezultat toga je da danas roditelji više vremena posvećuju djeci, a to, naravno, utječe i na brak. Pitanje koje se postavlja je – kako to uspijevaju? Odgovor je jednostavan – sve manje vremena troše na prijatelje, rodbinu i organizacije, a sve više vremena posvećuju djeci. Međutim, time se ugrožava brak, jer zajednički hobiji jačaju brak za koje više, nažalost, nema vremena', kaže Coleman.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako razgovor ne pomaže, lijenom mužu dajte ultimatum
No što je s kućanskim poslovima? Prema riječima dr. Colemana, žene u većoj mjeri rade kućanske poslove, jer to nameće društvo. Ovaj vrlo čest problem u braku dr. Coleman objašnjava riječima: 'Ako je nered u kući ili ako su djeca neuredna, većina će se upitati 'što radi ta majka', a rijetko tko će se upitati to isto za oca. Ženama se povijesno nameću veći standardi i zbog toga im je teže pregovarati s muževima. Rješenje tog problema je taj da muškarci moraju povećati standarde, a žene ih pak trebaju smanjiti.'

Kako partneru objasniti što vas muči i kako 'lijenog' muža natjerati da pomogne kod kuće? 'O tim problemima treba pričati u lijepim trenucima, a ne u trenutku svađe, jer će nas tada partner prije čuti i razumjeti. Ponekad je pak potrebno upotrijebiti moć, ultimatum. Ako ne ide drukčije, treba se priprijetiti uskraćivanjem njemu važnih stvari ako on ne obavi svoj dio obaveza', savjetuje Coleman.

Dr. Coleman smatra kako je razvod zadnja opcija u braku koji treba pokušati održati na sve načine zbog dobrobiti djece. Onima koji se odluče ostati u braku bez ljubavi, ali zbog djece, savjetuje izbjegavanje svađa, posebice ispred djece. 'Nikada nemojte pred djecom pričati negativno o partneru, potrudite se imati što više zajedničkih aktivnosti – to utječe na opstanak braka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi