LOŠE KARAKTERISTIKE

Kako brza hrana utječe na dječju inteligenciju?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 12:27
  • Objavljeno 04.10.2012 u 12:27
hamburger

hamburger

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Osim što nije dobra za zdravlje tijela, brza hrana nije dobra ni za mozak i to posebno dječji koji se još razvija

Djeca koja često jedu brzu hranu imat će niži kvocijent inteligencije od djeca koja redovito jedu svježe pripremljene obroke kod kuće, pokazuje

najnovije istraživanje. Kako objašnjavaju znanstvenici, prehrana djece ima dugoročan utjecaj na razvoj kvocijenta inteligencije.

Znanstvenici su ispitali kako vrsta hrane koju djeca jedu gotovo svaki dan, utječe na njihove kognitivne sposobnosti i razvoj. U ispitivanju je sudjelovalo 4.000 djece u dobi od tri do pet godina, a znanstvenici su radili usporedbu između onih kojima je na jelovniku češće brza hrana i onih kojima se redovito kuhalo u domu.

Uočeno je da su roditelji boljeg materijalnog statusa djecu hranili obrocima pripravljenima od svježih namirnica što, kako se pokazalo, pozitivno djeluje na razvoj kvocijenta inteligencije. Siromašniji roditelji djeci su češće davali obroke od brze hrane, a pokazalo se da to slabi razvoj inteligencije.

'Zdravorazumski već odavno znamo da vrsta hrane koju jedemo utječe i na naš mozak. Ovo je prvo istraživanje koje to potkrepljuje na jedan konkretniji način. Dakako, bit će potrebno provesti i dodatna istraživanja kako bi se naše spoznaje produbile', istaknula je dr. Sophie von Stumm, psihologinja s Goldsmithsa.

Otkrića ovoga istraživanja, kaže Sophie von Stumm, zapravo su poziv roditeljima da pripaze na prehranu svoje djece, jer će im u najranijoj dobi u velikoj mjeri odrediti odrasli život.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi