MALI VODIČ

Kako bezbrižno ljetovati s malim djetetom?

14.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Odmor proveden s malim djetetom uvijek se pamti, posebno onaj s prvijencem. No, ako ćemo biti iskreni, nije to više odmor na kakav smo navikli prije nego smo postali roditelji. Ipak, uz dosta planiranja, tolerantnosti i discipline, moguće je istovremeno se odmoriti, udovoljiti djetetovim potrebama i uživati gledajući klinca dok se čudi pijesku ili slanoj vodi

Iako ima obitelji koje od prvih mjeseci svoga djeteta sasvim uspješno ljetuju na udaljenim otocima bez struje, većini će ovakvo što biti prezahtjevna avantura. Također se ne preporučuje odlazak u tropske krajeve, čija se klima jako razlikuje od naše i gdje se i odrasli znaju razboljeti, a kamoli ne djeca čiji je imunološki sustav u razvoju. Najbolja mjesta za ljetovanje s malom djecom su ona nevelika, dosadna, bez previše gužve i buke. Ovakvo ljetovanje ne morate skupo platiti, jer će mala djeca biti zadovoljna čak i ako mjesto nije na moru – važno da ima puno slobodnog prostora za igru i da je obitelj puno na okupu.

Čim počnete pakirati stvari za ljetovanje, shvatit ćete da kolica, kahlica i ostatak obvezne opreme zauzima toliko mjesta da će sve ostalo trebati svesti na minimum. Odaberite stoga nešto praktične obuće i odjeće koja se lako pere, brzo suši i po mogućnosti dobro izgleda bez glačanja. Ponesite i malo dječjih igračaka, kao i uobičajene stvarčice za uspavljivanje poput omiljene dekice ili jastuka. U priručnoj ljekarni trebalo bi se naći sredstvo za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom (od UVA i UVB zračenja), pokoje sredstvo za tretiranje posjekotina i rana, za prevenciju uboda komaraca i drugih insekata, kao i nešto što će pomoći ako do uboda ipak dođe, zatim lijekovi koji pomažu kod najčešćih dječjih zdravstvenih tegoba – povišene temperature, blage dehidracije i proljeva. Bez obzira što će većina obitelji ljetovanje provesti bez posjeta liječniku, raspitajte se po dolasku na odredište o tome gdje je najbliži liječnik, kakvo mu je radno vrijeme, kao i o najbližoj lokaciji hitne pomoći.

Ništa bez dnevnog rasporeda

Što se dnevnog rasporeda tiče, mala djeca bi svakako tijekom dana trebala spavati, a to će ujedno biti vrijeme kad ćete se vi moći odmoriti ili posvetiti svojim hobijima. Koliko god se klinci opirali dnevnom odmoru, oni koji ga redovito prakticiraju manje su nervozni i razdražljivi tijekom dana. Kako je ljeti dugo dan, a zna biti i prilično vruće, većina djece zaspat će kasnije nego inače, što je u redu, ali djeca će to moći podnijeti samo ako se tijekom dana odmaraju.

Potpis slike..

Puno roditelja pati od sindroma žrtve, pa ih peče savjest što puno rade tijekom godine. Nije floskula podsjetiti da je od kvantitete daleko važnija kvaliteta druženja s djecom, pa je odavno poznato da djeca zaposlenih roditelja uopće ne moraju biti zakinuta. To znači i da nema razloga za grižnju savjesti ili ispunjavanje svih dječjih željica tijekom odmora. Ako su na ljetovanju dva roditelja, to je odlična prilika za uspostavljanje rasporeda u kojem će dio vremena čitava obitelj biti na okupu, dok će dio vremena jedan roditelj raditi što god sam želi, a drugi će biti s djetetom. Naravno, ovo je izvodivo bez obzira na broj djece i njihovu dob. Iskoristite tu mogućnost što bolje možete jer godišnji odmor traje kratko, a ostatak godine s malim djetetom dovoljno je naporan da punjenje baterija nikome nije višak.

Ukoliko imate nekog povjerljivog kome biste mogli ostaviti djecu navečer, bilo bi lijepo barem jednu večer tjedno ostaviti samo za sebe i partnera – otiđite na koncert, predstavu na otvorenom, u restoran ili jednostavno prošećite po mjestu u kojem ljetujete.

Ne robujte kuhanju

Nemojte zaboraviti da je dječja koža osjetljiva te pazite da izlaganje suncu bude umjereno i postepeno. Ako tijekom godine pazite kako se dijete hrani, nema razloga da na odmoru robujete kuhanju. Sjetite se svih zdravih i ukusnih jela, baziranih na ljetnom obilju voća i povrća, koja se brzo pripremaju. Jedite puno ribe i salata, a savjetujemo i da promijenite raspored obroka: oko vrelog podneva pojedite nešto lagano, a glavni obrok neka bude predvečer. Neka za stolom budu svi članovi obitelji što je češće moguće, posebno ako za to zbog poslovnih obveza nemate često priliku tijekom godine.

Ljetovanje u manjim društvima (2-3 para s po jednim ili dvoje djece) odlična je opcija, jer će i veliki i mali imati društvo. Kad vas je više, lakše je napraviti raspored i za čuvanje djece i za zabavu, pa ćete tako svi dobiti dovoljno prilike i za jedno i za drugo. U svemu rečenom nema puno mudrosti – sve je to nekako logično i samorazumljivo, a opet, takve stvari najčešće zaboravljamo. Zato umjesto bilo kakvog zaključka još jednom ponavljamo: ukoliko nešto zovemo odmorom i još godišnjim, nema razloga da ga tako ne dožive i roditelji, a ne samo djeca.