tržišni lider u kategoriji crvenih vina

Jubilarna deseta berba: sve posebnosti Korlat vina

24.11.2021 u 09:59

Bionic
Reading

Odnedavno se u vinotekama i trgovinama diljem Hrvatske mogu pronaći vina iz Korlatove berbe 2017. Od prve berbe u 2007. godini, kada je Korlat široj javnosti ponudio 9.000 litara vrhunskog vina, do danas, kada vinograd ovog mnogima omiljenog vinskog branda ima ukupni potencijal proizvodnje između 300.000 do 350.000 litara vrhunskih crvenih vina, prošlo je svega deset godina, a u tom je kratkom razdoblju Korlat postao tržišni lider u kategoriji crvenih vina

No, njegova prihvaćenost od strane vrhunskih znalaca vina, ali i od šire publike koja u vinima uživa samo povremeno, ne čudi jer se u Korlatu ništa ne prepušta slučaju te se o svakom detalju vodi pomna briga – od vinograda, grožđa, odležavanja vina preko odabira boce i etikete, pa sve do nagrađivanja strastvenih vinoljubaca.

Vinograd Korlat nastao je u ekstremnim uvjetima, u kamenitom terenu s najvišom točkom na otprilike 300 metara nad morem te je cijeli okrenut prema moru. Da bi se uopće mogle zasaditi vinove loze na tom području i na površini koja je uz kamen bila prekrivena makijom, strojevi poput bagera i buldožera morali su podrivati tlo i razbiti kamene ploče u samome tlu. Velike stijene su i prije samog podrivanja tla morale biti usitnjene, a budući da su na tom terenu nekada rasli hrastovi, bilo je potrebno i velikim kultivatorima iz zemlje iščupati korijenje. Kada su to konačno uspjeli, Korlatovi su stručnjaci zasadili Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Mourvèdre, grožđe koje će oni učiniti vrhunskim crvenim vinima. No, zbog vremenskih uvjeta koji su svake godine drugačiji, za proizvodnju tih vrhunskih vina potrebno je pomno planirati svaku berbu.

Upravo jubilarna deseta berba, ona u 2017. godini, morala je biti isplanirana u svaki detalj. Naime, zbog daleko ispodprosječnih količina padalina tijekom vegetacijskog perioda vinove loze, na području vinograda Korlat vladalo je ekstremno sušno i vruće razdoblje te je berba 2017. počela veoma rano, već krajem kolovoza. Preciznije, u suhim i vrućim vremenskim okolnostima dolazi do fizioloških poremećaja u životu vinove loze te su stoga stručnjaci u Korlatu donijeli odluku o ranijem početku berbe s ciljem očuvanja optimalne kvalitete grožđa i optimalnih kemijskih parametara poput sadržaja sladora, kiselina, pH i antocijana. Upravo ta odluka omogućila je Korlatu stvaranje skladnih izbalansiranih vina s uobičajenim sadržajima alkohola od 14 do 14,5 vol% i lijepim kiselinama koje potpomažu eleganciju, svježinu i dugovječnost vina.

Zahvaljujući pomnom planiranju i brizi koju Korlatovi stručnjaci daju svakoj berbi, Korlat vina nosioci su preko 90 medalja s prestižnih međunarodnih natjecanja i ocjenjivanja, a jubilarna deseta berba već je osvojila svoju prvu nagradu - Korlat Merlot 2017. osvojio je zlato na Organic Wine Awardsu te je time postao jedino vino u Hrvatskoj koje je dobitnik ove prestižne nagrade. Riječ je vinu sjajne, tamnocrvene boje, njegovanom u hrastovim bačvama. Korlat Merlot 2017 snažne je i bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano diskretnim začinskim aromama, a dugotrajan bogat okus uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Osim toga, Korlatov se Merlot može pohvaliti i oznakom EKO, što znači da je proizveden od ekološki uzgojenog grožđa. Ekološka proizvodnja ne dopušta upotrebu mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida, a rezultira čistim prirodnim mirisom i okusom vina. EKO oznaku nosi i Korlatov Merlot Boutique 2017, vrhunsko slatko vino proizvedeno tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom se dobivaju najbolja desertna vina.

Osim Merlota, Korlat u svojoj ponudi ima i Syrah 2017, vino duboke tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture te intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa ovog vina doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama.

No, Korlat vinoljupcima nudi i kralja crvenih vina - Cabernet Sauvignon 2017, vino izrazito tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza, te diskretne začinske note. Brižnom dugotrajnom njegom u hrastovim bačvama sljubljeno je u jedinstveno vino za odabrane trenutke.

Uzimajući u obzir upravo brigu koja se pridaje svakom od vina koje Korlatovi stručnjaci proizvode, ne čudi što su Korlat vina nosioci brojnih nagrada, a kako bi nagradili i obožavatelje svojih vina, Korlat je uveo jedinstvenost u hrvatskom vinskom svijetu – program vjernosti. Naime, berbom 2016 ovaj je vinski brand pokrenuo Korlat klub program vjernosti za strastvene poklonike svojih vina. Preciznije, Korlat je laserskom tehnikom na čepovima visokokvalitetnog prirodnog pluta iz berbe 2016. i 2017. godine ispisao kod. Svaki kod donosi jedan bod te se tako nagrađuje svaka kupnja Korlat 16 i 17 vina. Sakupljeni se bodovi, naravno, mogu zamijeniti za brojne darove i pogodnosti. Usto, novom berbom 2017 uvedena je i oznaka berbe na vinskom čepu Korlat vina.

To je još jedan način na koji je Korlat personalizirao svoja po mnogočemu jedinstvena vina. Ona su, naime, personalizirana samim izgledom boce i etikete koju nose i za koju su osvojili svjetski poznatu nagradu za dizajn, Red Dot Award. Uz naglašene elemente modernog i drugačijeg, posebnost ove etikete leži u činjenici da je specijalnim tiskarskim tehnikama otisnuta izravno na bocu, koja svojim oblikom idealno zaokružuje snagu i karakter ovih vina, a od prve berbe do desete izgled etikete se mijenjao. Izgled boce i etikete, čepovi s oznakom berbe, program vjernosti te pomno planiranje svake berbe i briga koja se pridaje proizvodnji svakog vina samo su neki od razloga i posebnosti koji su Korlat učinili tržišnim liderom u Hrvatskoj, a jubilarna deseta berba nastavak je te sjajne tradicije.