VRIJEME ZA PREOKRET

Jesu li ovo razlozi zbog kojih ne želite seks?

08.09.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li u dugogodišnjoj vezi ili ste u nekoj drugoj životnoj fazi, sigurno ste u životu imali trenutke kada vam nije bilo do seksa. Ako takva situacija potraje, to može biti jako frustirajuće, a ovo je deset najčešćih razloga o kojima možda uopće niste razmišljali kao krivcima za svoje stanje

1. Nesanica

Profesorica psihologije na sveučilištu Florida i autorica knjige 'A Tired Woman's Guide to Passionate Seks', Laurie Mintz, objašnjava za HuffPost kako nesanica ima jako loš utjecaj na seksualni život. Zbog umora i neispavanosti smo nervozni, pa imamo i manje želje za seksom. Nesanica i inače više pogađa žene nego muškarce i može se pojaviti primjerice kod menstruacije, trudnoće ili menopauze zbog promjene rada hormona. Mintz naglašava da seks zapravo može pomoći u rješavanju nesanice jer se smanjuje stres i lakše je utonuti u san.

2. Neplodnost

Kada se parovi bore s neplodnošću seks je obično isplaniran i postaje obaveza, dok su intimnosti i povezanost na dnu liste prioriteta. Tada puno žena seks povezuje s negativnim osjećajima jer ih je tijelo u jednu ruku iznevjerilo budući da ne mogu ostati trudne.

3. Nevjera

Nakon pomirenja, puno ljudi za vrijeme seksa ne može izbaciti misli da je partner isto to radio s nekim drugim. Osim tog užasnog osjećaja kojeg se teško riješiti ako ste prevarena osoba i preljubnik se bori s negativnim emocijama i stresom što će partner pomisliti ako naprave bilo što drugačije u krevetu nego inače. Iako rijetko parovi kažu da im se nakon afere i razrješenja problema seksualni život poboljšao, većina osjeća krivnju i sram te anksioznost i ljutnju što smanjuje libido.

4. Majčinstvo

Puno je razloga zašto žene s novostečenom ulogom majke gube interes za seks. Među najčešćim su iscrpljenost i hormonalne promjene. I dok su sva ta iskustva normalna, Mintz ističe kako se radi o opasnom terenu jer žene puštaju da prođe previše vremena i polako, ali sigurno uopće zaboravljaju koliko je seks zdrav i zabavan.

5. Štitnjača

Ako se žena požali da nema želju za seksom dulji period, Mintz uvijek preporučuje da se napravi pregled štitnjače jer se iz tih nalaza vidi da li je smanjen rad nekoliko ključnih hormona koji imaju utjecaj na libido. Prema istraživanju klinike Mayo, kod žena (osobito iznad 60 godina) postoji veću vjerojatnost da imaju hipotireozu odnosno nedovoljno aktivnu štitnjaču. To pak može rezultirati s nekoliko nepovoljnih simptoma, uključujući umor, osjećaj depresije i nizak libido.

6. Lijekovi

Pojedini lijekovi također mogu umanjiti želju za seksom. Jedan od poznatih lijekova su kontracepcijske pilule. Time je napisao kako je studija iz 2010. godine, s više od tisuću žena koje su uzimale kontracepcijske pilule, pokazala da one negativno utječu na libido. Neke druge studije pokazale su da isti učinak imaju i lijekovi poput antidepresiva, pa čak i antihistaminici.

7. Nisko samopouzdanje

Savjetnica za seks Amy Levine kaže kako 10 do 20 posto njezinih pacijentica nema želju za seksom jer misle da nemaju dovoljno lijepo tijelo ili lice. Dodaje da i muškarci ponekad imaju nisko samopouzdanje po pitanju tijela, ali taj problem češće imaju žene. Ako ne rješavaju taj problem s psihologom ili nekom osobom koja će ih podržati, može se dogoditi da potpuno odustanu od seksa.

8. Hormonalne promjene

I promjena hormona u tijelu žene ima velik utjecaj na libido. Žene koje uđu u menopauzu često imaju smanjenu želju za seksom jer pada hormon estrogen. Ista se stvar događa i kod žena koje su rodile, posebno kod onih koje doje.

9. Stagnacija

Baš svi barem jednom u životu uđu u period kada je seks potpuno nebitan i jednostavno ne žele započeti intimnost s partnerom ili partnericom. Može biti psihičke ili fizičke prirode, ovisno s kakvim se problemima trenutno borimo u životu. Ponekad se jednostavno radi o dasadi. Mintz kaže kako je bitno probuditi pozitivnu energiju i iskoristiti povezanost s partnerom za lakše suočavanje s tim problemima.

10. Loš seks

Niste li zadovoljni seksom, normalno je da ćete na kraju izgubiti interes. Jedno je istraživanje pokazalo da je oko 70 posto anketiranih žena odglumilo orgazam. Nije smak svijeta ako se to dogodi ponekad, ali ako je to praksa, žena se nalazi u začaranom krugu jer partneru ne može reći istinu, a on pak misli da je sve u redu. Mintz smatra kako su iskrenost i komunikacija najvažniji za dobar seks i kvalitetnu vezu jer je to jedini način da oba partnera budu zadovoljna.