FILMSKI NASTAVAK U KINIMA

Jesu li 'Igre gladi' nova saga 'Sumrak'?

20.11.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Premijera filma 'Igre gladi: Plamen', nastavak prošlogodišnjeg filmskog hita 'Igre gladi', kako se i očekivalo, privukla je velik broj filmofila

Iako su ciljana publika ovog filma tinejdžeri, ovu ZF akcijsku dramu, došli su pogledati i oni stariji kojima je preporuka bila izvrsna glumica Jennifer Lawrence.

'Zapazila sam Jennifer još u filmu 'Silver Linings Playbook' i odmah me je 'kupila'. Fantastična je glumica. Jako je mlada i budućnost je pred njom. Pogledala sam 'Igre gladi' pa sam se veselila nastavku', rekla je radijska voditeljica Nives Čanović koju smo sreli na premijeri u IMAX-u Arena centra.

Oba su filma ekranizacija književne trilogije Suzanne Collins koja je stekla kultni status. Književnica je ovu mračnu filmsku priču smjestila u ne baš tako daleku budućnost u kojoj Sjedinjene Američke Države doslovno nestaju u oblaku dima, a stanovnici su izmučeni dugim ratom i glađu. Na ruševinama SAD-a nastaje Panem, država podijeljena na 12 okruga i glavni grad Kapitol u kojem je koncentrirana sva moć.

U prvom filmu je objašnjeno da u znak odmazde zbog ustanka u prošlosti Kapitol svake godine nasumično odabire dvoje mladih predstavnika iz svakog okruga da bi sudjelovali u Igrama gladi. Igre gladi, osim što su odličan alat zastrašivanja podčinjenih okruga, zabava su za sve stanovnike Kapitola. Na televiziji diljem Panema prikazuju se 24 sudionika koji su prisiljeni ubijati svoje protivnike da bi opstali, a ostatak nacije dužan je pratiti Igre. 

Radnja pomalo podsjeća na kultni roman Japanca Koushuna Takamija 'Battle Royale', koji je 2000. godine u film pretočio Kinji Fukasaku i u kojem se tinejdžeri također moraju boriti do smrti. Mediji su već 'Igre gladi' nazvali novom sagom 'Sumrak'.
A usporedbe prilično dobro drže vodu - radi se o ekranizacijama književnih bestelera, namijenjeni su tinejdžerima, a glavna je junakinja tinejdžerica, Katniss Everdeen koja je, baš kao i Bella Swan u 'sagi', rastrgana između dva dečka, Peete i Galea. Uzbudljive akcije i prizora od kojih zastaje dah ne nedostaje i u najnovijem dijelu ne nedostaje, a redatelj Francis Lawrence morao je dobro paziti i da scene nasilja koje su neizbježne u ovom filmu budu ublažene zbog mlade publike.

Film 'Igre gladi: Plamen' drži se književnog predloška, a usprkos razvučenoj radnji, najjača karika filma je Jennifer Lawrence koja briljira kao Katniss. Glumica s nevjerojatnom lakoćom uspijeva dočarati jednu od najupečatljivijih teen književnih junakinja nove generacije. Lawrence se strastveno predala liku Katniss te je uspjela uvjerljivo predočiti emocionalne promjene svog lika od bijesa, tuge do odlučnosti i ljubavi.

Dinamičniji i brutalniji od prvog dijela, drugi nastavak 'Igre gladi: Plamen' prikazuje kojim sve instrumentima se koristi jedno totalitarno, fašistoidno društvo kako bi podčinilo mase, a zanimljivo je prikazan i utjecaj medija budući da centar moći Kapitol - pun sjaja i glamura čiji stanovnici uživaju u bogatstvo dok u pokorenim Okruzima umiru od gladi - televizijskim spektaklima ljudima odvlače pozornost od stvarnih problema. Jak vizualni dojam naglašavaju i dojmljivi kostimi junaka filma, a za njih je zaslužna genijalna Trish Summerville, koja je osmislila modni stil goth hakerice Lisabeth Salander (Rooney Mara) u filmu The Girl With The Dragon Tattoo. 'Redatelj i ja smo krenuli s tom jednom idejom mračnog, ali jako modernog stila neobične estetike, ali uz očuvanje i onog čudnog i nastranog što obilježava Kapitol', kaže Trish.

Osim standardne glumačke postave, sjajno su pojačanje i mlada Jena Malone i holivudska legenda Phillip Seymour Hoffman. Hoće li nastavak uspjeti prešišati po zaradi prvi dio, impresivnih 686 milijuna dolara, ostaje vidjeti.