TKO IMA VEĆI NOS

Jeste li znali da se muškarci i žene ovoliko razlikuju?

11.12.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Jesu li muškarci i žene doista toliko različiti? Ako gledamo u kontekstu fizičkog tijela, doista jesu!

Muškarci i žene su različiti. I to je nije novost. Iako postoje neke stvari u kojima su oba spola ista, činjenica je da velike razlike postoje. Donosimo vam neke tjelesne razlike između spolova.

Tko bolje vidi boje?
Žene! Naime, žene imaju veću sposobnost uočavanja suptilnih tonova i nijansa jer im geni imaju dijelove koji bolje vide detalje boja.

Tko ima jače kosti?
Muškarci imaju veće kosti, ali žene vrlo često imaju jače kosti do menopauze. Tada se struktura kostiju mijenja i upravo zato se savjetuje ženama da redovito uzimaju kalcij da im pretjerano ne oslabe.

Tko ima veći nos i zašto?

Muškarci najčešće imaju veći nos od žena, i to za nekih 10 posto. Zašto? Zato što im treba više kisika nego ženama, jer kisik je potreban za mišićne napore koji su intenzivniji kod muškaraca.

Tko ima veću jetru?

Muškarci imaju veću jetru od žena, a imaju i više enzima koji služe za preradu štetnih stvari poput alkohola. Upravo zato žene lošije podnose alkohol i mogu manje popiti od muškaraca.

Tko ima dulja crijeva?
Tehnički i žene i muškarci imaju jednaku duljinu crijeva, ali s obzirom na to da žene imaju manja tijela, smatra se da su ona ženska crijeva dulja. Vjeruje se da je to zato što je žensko tijelo pripremljeno za trudnoću i sve procese koje u tom razdoblju trebaju obavljati crijeva.



Čija pluća bolje rade?

Ženski kapacitet pluća manji ja otprilike za 30 posto od muškog kapaciteta. Zbog toga ženska pluća moraju jače raditi kako bi obavila sve potrebne funkcije. Dakle, ženska su pluća manja, ali su snažnija.

Tko ima tanju kožu?
Odgovor je očekivan – žene. One imaju puno tanju i nježniju kožu i upravo zato prije dobivaju bore, prištiće, strije i ostale nepoželjne stvari na koži. S godinama koža žena postaje još tanja i suša.

Tko ima veći mjehur?
I ovo je očekivani odgovor – muškarci! Upravo zato žene češće moraju na toalet. Manji mjehur ne može zadržavati puno tekućine pa je to razlog zašto žene češće idu urinirati od muškaraca.