KOLAČ IZ SNOVA

Jeste li za čokoladnu tortu Noa?

20.01.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Za ovo tortu trebat će vam puno, puno čokolade

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

100 g čokolade za kuhanje
3 jaja
100 g šećera
1 vrećica šećera
na vrh noža soli
50 g brašna
50 g škrobnog brašna (Gustina)
15 g kakao praha (oko 1 ½ žlica)
2 žličice praška za pecivo

Preljev:
12 – 14 žlica čokoladnog mlijeka

Krema:
500 g čokolade za kuhanje
750 ml slatkog vrhnja za šlag

Ukrašavanje:

100 g čokolade za kuhanje

Priprema

Za kremu:
čokoladu (500 g) sitno narezati. Na štednjaku zagrijati slatko vrhnje za šlag, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Zatim dobiveno čokoladno vrhnje podijeliti na dva jednaka dijela (u dvije posude) i ostaviti 3, 4 sata u hladnjaku (najbolje preko noći).

Za tijesto: čokoladu (100 g) sitno narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti. Ostaviti je sa strane oko 10 minuta da se ohladi. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Šećer, vanilin šećer i sol izmiješati. Brašno, Gustin, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka.

Bjelanjke čvrsto izraditi. Mješavinu šećera postupno dodavati snijegu od bjelanjaka, neprestano mikserom miješajući. Zatim žumanjke jedan po jedan miješajući dodavati snijegu od bjelanjaka. Otopljenu, ohlađenu čokoladu za kuhanje dodati smjesi i izmiješati. Polovinu mješavine brašna dodati smjesi, lagano metlicom izmiješati i na kraju umiješati preostalu polovinu mješavine brašna. NE mikserom! Tijesto izliti u kalup za tortu, fino izravnati i staviti peći u zagrijanoj pećnici 25 minuta.

Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, nožem odvojiti od ruba kalupa i na rešetki ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit jednom vodoravno prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu i oko biskvita položiti obruč kalupa te biskvit preliti sa 6 – 7 žlica čokoladnog mlijeka. Jednu porciju čokoladnog vrhnja kratko mikserom (oko ½ minute) izraditi i kremom premazati prvi biskvit. Na kremu položiti drugi biskvit, preliti ga sa 6 – 7 žlica čokoladnog mlijeka i tortu ostaviti u hladnjaku oko sat vremena. Zatim drugu porciju čokoladnog vrhnja također kratko mikserom (oko ½ minute) izraditi. Tortu izvaditi iz hladnjaka, oprezno odvojiti obruč od torte i tortu premazati kremom odozgor i rub torte te je staviti ponovo u hladnjak 2, 3 sata da se krema stegne.

Za ukrašavanje: 100 g čokolade za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti te na mramornoj ploči ili poleđini velikog lima za pečenje tanko razmazati. Ostaviti na hladnom mjestu ili kratko u hladnjak da se čokolada stvrdne (ne prejako). Oštrim nožem ili špahtlom praviti rolice od čokolade i tortu ukrasiti.