SAVRŠEN OKUS

Jeste li probali punjene cvjetove tikvica?

12.06.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Osim samih plodova tikvica, jako su ukusni i cvjetovi tikvica koji se mogu pripremati na različite načine. No, najukusniji su pojani i prženi u tempuri

Cvjetovi tikvica mogu biti muški i ženski. Muški cvjetovi nalaze se na stabljici i obično su nešto manje veličine od ženskih, iako to ovisi i o vrsti tikvice.

Ženski cvjetovi nalaze se na kraju svakog ploda tikvice. Najbolje je ubrati muške primjerke jer oni ionako ne daju plod, a prije pripreme za jelo poželjno im je odstraniti tučak. Uberete li ženski primjerak, iz njega također treba odstraniti prašnike.

Muški i ženski cvjetovi tikvica se razlikuju, a ženski rastu direktno iz ploda


Najbolji izbor za jelo su svježi i tek malo otvoreni cvjetovi, a zbog toga ih je najbolje ubrati u jutarnjim satima. Problem je to što su jako nježni i nakon što se uberu, čak i kad im peteljke držite u vodi, teško je očuvati im svježinu dulje od dana.

Poput tikvica, i njihovi cvjetovi su dobar izvor vitamina C, kalija i folata.

Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Odlični su punjeni, pogotovo s ricottom, jer u tom slučaju dobivate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Ukoliko nemate ricottu pri ruci, probajte ih puniti mozzarellom, inćunima te komadićima pršuta. A možete ih pržiti i bez punjenja…

Potrebni sastojci:

10-ak cvjetova tikvica
tri žlice ricotte
pola vrećice parmezana
nasjeckani bosiljak po želji

Za tempuru:
1,5 dcl jako hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna


Priprema:

Izmiješajte ricottu i parmezan te nasjeckani bosiljak (ako želite) i tom smjesom punite cvjetove.

Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike.

Napunite ih pripremljenom smjesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Tempura: Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute.

Nakon što ih izvadite iz ulja stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužite tople.