KAD KEMIJA PREUZME KONTROLU

Jeste li navučeni na seks s određenom osobom?

08.02.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Tko god je dobar seks usporedio s drogom, bio je u pravu. Kemijska povezanost između dvoje ljudi može biti vrlo opasna i destruktivna. Kad vam treba fiks, odnosno seks, ne razmišljate o cijeni i posljedicama. Otkrijte jeste li zapeli u takvom odnosu

Dokazano je da postoji ovisnost o seksu, ali postoji i ovisnost o seksu s točno određenom osobom, pa se to može nazvati ovisnošću o jednoj osobi. Baš kao i svaka druga ovisnost, i ova je pogubna za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Naveli smo nekoliko simptoma koji karakteriziraju ponašanje ovisne osobe i ako se prepoznajete u njima, vrijeme je da ozbiljno shvatite problem koji imate i potražite stručnu pomoć. Ako imate jaku volju i disciplinu, možete si pomoći i sami, ali s obzirom na to da ste već ovisni, dobro će vam doći pomoć stručne osobe.

Žene se lakše navuku

Osoba je svjesna problema, ali si ne može pomoći

Žene se lakše i brže navuku od muškaraca. Tijekom spolnog odnosa i nakon njega njihovo tijelo otpušta oksitocin, koji je poznat kao hormon povezivanja. Iako realno možda prema dotičnom muškarcu ne gaje istinske osjećaje, ovaj će im hormon zaslijepiti oči i one će vrlo često biti uvjerene da su pronašle muškarca svog života. Međutim, činjenica je da ih s tim muškarcem povezuje samo jaka kemija koja nema veze s ljubavlju. Sa svakim odnosom i sa svakim novim otpuštanjem oksitocina žena je sve više ovisna o seksu s dotičnim muškarcem.

Ne možete prestati

Iako nakon nekog vremena shvatite da ste zapeli u lošem odnosu koji vas čini više nesretnim nego sretnim, ipak ne odlazite. Ne možete prestati s takvim ponašanjem iako dio vas zna da je riječ o destruktivnom ponašanju. Seks je toliko dobar i ako ga izgubite, imate osjećaj da ćete umrijeti. Zapravo, simptomi i ponašanje jednaki su kao i kod bilo koje druge ovisnosti, a takvo ponašanje šteti zdravlju.

Stalno razmišljate o seksu
Ovisnost o točno određenom partneru slična je ovisnosti o seksu. Ovisnici o seksu neprestano razmišljaju o seksu, a ovisnost o točno određenom partneru karakterizira stalno razmišljanje o seksu s jednom osobom. U glavi vrtite scene iz kreveta, toliko često da to već počinje utjecati na normalan život. Odsutni ste i gotovo da se ne možete koncentrirati ni na što drugo. Neprestano razmišljanje o tome vodi do još veće ovisnosti o točno određenoj osobi i seksu s njom jer mozak potiče otpuštanje hormona koji vas još više vežu na takvo ponašanje.

Loše se osjećate
Dio vas točno zna da ste zapeli u iznimno štetnoj situaciji, ali kao da nemate kontrolu nad tim i da je to jače od vas. Upravo zbog određene svjesnosti o svemu tome loše se osjećate. S jedne strane znate da morate prestati jer je to loše za vas, a s druge vidite da ne možete. Sve to dovodi do začaranog kruga ovisnosti koji vas gura sve dublje i dublje. Psiholozi kažu da takvo ponašanje u potpunosti narušava osobnost čovjeka i može biti uzročnik raznih psiholoških oboljenja jer se nesvjesno sami počinjete kažnjavati.

Vraćate se po još

'Samo još jednom i nikad više, ovo je stvarno zadnji put', misao je tipična za ovisnu osobu. Jasno pokazuje da ste svjesni destruktivnog ponašanja koje ne možete kontrolirati. Problem je što se taj 'još samo jednom' nastavlja unedogled. Neprestano se vraćate po još uvjeravajući se da je to zadnji put. U ovoj priči seks je fiks, ali taj zadnji nikako ne dolazi. Osoba donosi odluku da će prestati s takvim ponašanjem, a onda obezvrijedi samu sebe jer se ne može pridržavati odluke i vraća se po još.