OBIĐITE EUROPU

Jeftine avionske karte

13.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Pod utjecajem ekonomske krize, niskotarifne zrakoplovne kompanije odlučile su dodatno smanjiti cijene ili se za putnike izboriti brojnim akcijama. Do popularnih europskih odredišta tako se u posljednje vrijeme, ako pogodite pravi termin i na vrijeme rezervirate let, može doći i za svega desetak eura

Procvat jeftinih avionskih linija, koje unazad nekoliko godina lete i do hrvatskih odredišta, promijenio je način života i zabave u Europi – mladi su vikende i godišnje odmore sve češće počeli provoditi u drugim zemljama, dok su se imućniji znali odlučiti i na kupnju vikendica u inozemstvu. No potaknuti krizom, mnogi uštede upravo na putovanjima, pa su se i zrakoplovne kompanije odlučile prilagoditi situaciji.

Većina sniženja uglavnom se odnosi na cijene karata bez aerodromskih pristojbi i dodatnih troškova za prtljagu, no ponekad su i one uključene u akciju.

Trend sniženja cijena najbolje se vidi iz proljetnih akcija koje su gotovo sve jeftine europske kompanije nudile u veljači i ožujku.

Slovački niskotarifni avioprijevoznik SkyEurope tako je ponudio karte po cijeni već od 19 eura u jednom smjeru s uključenim pristojbama. Cijene vrijede za letove rezervirane do nedjelje, 15. ožujka, a karte se mogu koristiti od 23. ožujka do 24. listopada ove godine.

Germanwings ima najveći broj linija prema Hrvatskoj

Do glavnih gradova srednje Europe već od lipnja povoljno će se SkyEuropom moći putovati iz Dubrovnika i Splita direktno za Beč, Bratislavu i Prag, te iz Zadra samo za Beč.

Najveće smanjenje cijena nedavno je ponudio irski Ryanair. Akciju je otvorio 2. ožujka kada su se karte mogle nabaviti već za dva eura (ili dvije funte za letove u London). Svakoga dana cijene su se podizale za jedan euro, da bi se zadnjeg dana akcije, 9. ožujka, karte prodavale od devet eura naviše.

Slične akcije trebale bi se ponavljati i u kasnijim proljetnim te ljetnim mjesecima kada Ryanair započinje sa sezonskim linijama prema hrvatskim zračnim lukama u Osijeku Puli i Zadru, što otvara priliku za posjet gradovima poput Dublina Edinburgha Frankfurta Londona ili Stockholma

I britanski easyJet nedavno je smanjio cijene karata do 25 posto na svim linijama i za bilo koji dan putovanja. U kasnijim proljetnim i ljetnim mjesecima, ova tvrtka ima sezonske linije prema aerodromima u Splitu i Dubrovniku iz kojih se povoljno može putovati u primjerice London ili Liverpool

Za ranije rezervirane letove cijene je za 10 posto u veljači smanjio Wizz Air, dok je Hrvatima najpopularniji njemački Germanwings karte u jednom smjeru ponudio po cijeni od 19,99 eura. U to su uključene pristojbe zračnih luka i porezi, a jedino je potrebno nadoplatiti za prtljagu i kartičnu transakciju.

Germanwings je među prvima ponudio i mogućnost rezervacije sjedala u zrakoplovu, pa više nije potrebno gužvati se i gurati ne bi li izborili bolja mjesta uz prozor ili prolaz, a cijena tog 'luksuza' iznosi svega pet eura.

Većina sniženja odnosi se na cijene karata bez aerodromskih pristojbi

Inače, hrvatski gradovi najbolje su povezani s Njemačkom i Velikom Britanijom, najčešće Londonom. Najveći broj linija prema Hrvatskoj ima upravo Germanwings, a po broju letova slijede njemački TUIfly, slovački Sky Europe, mađarsko-poljska kompanija Wizz Air, norveški Norwegian Air i britanski Easy Jet.

Osim u Zagreb, niskotarifne kompanije slijeću u Split, Rijeku Pulu Zadar Dubrovnik i Osijek. Nažalost, većina letova za primorske gradove aktualna je samo u ljetnim mjesecima, dok se cijele godine može putovati jedino u London i veće njemačke gradove. Ipak, s malo kombiniranja i s tih se aerodroma po povoljnijoj cijeni mogu pronaći letovi do gotovo svih europskih metropola.

Za predstojeću sezonu kompanije su uvele i niz novih letova. Tako je Wizz Air, s nama najbliže talijanske zračne luke u svojoj mreži, one u Veneciji, uveo letove prema Temišvaru i Cluju u Rumunjskoj. Od atraktivnijih linija, Milano i Rim su povezani s Pragom, dok se sa zračne luke Forli/Bologna može u Varšavu i Katowice

Iz Budimpešte, jednog od glavnih Wizzovih čvorišta, ubuduće možete u četiri nova odredišta, a to su Madrid, Barcelona Napulj i Oslo. Svi navedeni letovi iz Budimpešte započinju krajem ožujka.

Preko Praga se može putovati do čak šest vrlo zanimljivih destinacija. To su Bruxelles-Charleroi, Milano, London-Luton, Rim, Eindhoven i Pariz-Beauvais

EasyJet za ljeto je najavio još 13 novih linija. Četiri linije bit će povezane sa zračnom lukom London Gatwick, četiri s Milano Malpensa, a ostalih pet s lukama Pariz Orly Lyon Berlin i Manchester. Vijest da će direktno povezati Dubrovnik i Split s talijanskom modnom prijestolnicom Milanom zasigurno će najviše razveseliti stanovnike koji gravitiraju tim gradovima. Također će od 12. srpnja tri puta tjedno biti povezani Dubrovnik i Pariz, a zrakoplovi easyJeta u Pariz slijeću u zračnu luku Orly. Letovi za Milano i Pariz omogućit će putnicima jednostavniji i daleko povoljniji odlazak u neka turistička odredišta koja su donedavno bila preskupa ili loše povezana, čak i s 'običnim' avioprijevoznicima. Iz Milana easyJet leti prema gotovo svim važnijim turističkim odredištima pa se lako može iskombinirati posjet Malagi, Ibizi, Lisabonu, Madridu, Sardiniji, Siciliji...

Direktne letove, dva puta tjedno, za Barcelonu nudi španjolski Clickair koji leti samo iz Dubrovnika i to u periodu od lipnja do listopada, a najniža cijena karte iznosi 25 eura bez pristojbi i poreza. Za sve kontinentalce jednostavnija i povoljnija varijanta putovanja u taj prelijepi katalonski grad je svakako let iz Graza Ryanairom koji u Barcelonu, točnije sat i pol udaljenu Gironu leti svakog utorka i četvrtka. Cijena, naravno, ovisi o datumu polaska pa se cijena povratne karte kreću do 80-ak eura s uključenim davanjima pa sve do 250 eura.