KRATAK PREDAH OD SVAKODNEVICE

Jeftina uskršnja putovanja

20.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Produženi uskršnji vikend izvrsna je prilika za kraće proljetno putovanje, tim više što bogata ponuda turističkih agencija omogućuje da za relativno malo novca posjetite romantične povijesne metropole ili neke od najljepših regija srednje Europe

Prema podacima turističkih agencija, Uskrs je praznik koji Hrvati posljednjih godina sve češće provode na putu. Najpopularniji su, dakako, povoljniji aranžmani koji za manje od dvije tisuće kuna uključuju prijevoz ugodnim autobusom, noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu s tri zvjezdice te pratnju upućenog vodiča.

Interes za takva putovanja najbolje opisuje podatak da se, osim iz Zagreba, Rijeke ili Splita, ture organiziraju i iz manjih središta poput Zadra, Šibenika, Varaždina ili Čakovca

Odlučite li se, primjerice, Uskrs provesti u Budimpešti, za trodnevno putovanje platit ćete tek oko 800 kuna. Nešto manje od 1.200 kuna stoji četverodnevni put u Veneciju ili Beč, dok između 200 i 400 kuna više (ovisno o agenciji) treba izdvojiti za posjet češkoj prijestolnici Pragu

U organizaciji Adriatica.neta put u Prag uključuje i izlete u srednjovjekovni dvorac Karlstein te posjet južnomoravskom gradiću Telču, pod zaštitom UNESCO-a.

Prekrasni Krakow

Zbog bogatog povijesnog nasljeđa pod zaštitom UNESCO-a je i popularno odredište Krakow, koji je do 17. stoljeća bio sjedište poljskih kraljeva, a danas je središte znanosti i kulture srednje i istočne Europe. Uz osnovnu cijenu od 1.600 kuna agencija Kompas uz nadoplatu organizira izlete u Wadowice, rodno mjesto pape Ivana Pavla II, jedan od najvećih srednjovjekovnih rudnika soli u Europi Wieliczke, ali i u najveći nacistički logor smrti Auschwitz

Ipak, među najpopularnija uskršnja putovanja svrstavaju se obilasci regija poput talijanske Toscane ili francuske Azurne obale, koje po mišljenju mnogih najljepše izgledaju obasjane prvim proljetnim suncem nakon dugih zimskih mjeseci.

U sličnim turama, što ih za 1.600 do 1.750 kuna organiziraju Kompas, Generalturist i Adriatica.net, Toscana se upoznaje kao regija koja je ne samo centar renesansne Italije, nego i središte talijanske gastronomske i enološke ponude u jednom od najljepših mediteranskih prirodnih krajolika.

San Gimignano


Uz toskansko središte Firencu s poznatim crkvama, trgovima i muzejima, na uskršnjoj se turi upoznaje Lucca, rodni grad opernog skladatelja Giacoma Puccinija, San Gimignano u pokrajini Chianti, poznat po istoimenom vinu, srednjovjekovnim tornjevima i staroj jezgri s vijugavim uličicama, renesansna Siena gdje je rođena Sveta Katarina te Pisa sa svojim svjetski poznatim kosim tornjem. Tu su još i idealni renesansni grad Pienza, hodočasničko središte San Quirico d'Orcia te Bagno Vignoni, gdje se umjesto glavnog trga u središtu sela nalazi veliki bazen termalne vode čija su terapeutska svojstva poznata od antike.

Obilazak Azurne obale, koji ovisno o agenciji stoji od 1.890 do 1.970 kuna, započinje u Nici šetnjom po tržnici cvijeća i Promenadi Engleza, a već se prvu večer odlazi u kneževinu Monako, gdje se noć može provesti iskušavajući sreću u jednom od poznatih kasina Monte Carla. Vožnjom autobusom kroz najljepša mjesta tog dijela francuske obale upoznaje se i prijestolnica parfema Grasse, Cannes, stari grad Le Suquet s pogledom na Leinske otoke te jedno od najljepših mjesta Provanse, Saint-Paul-de-Vence. Na putu do Italije, u povratku, zaustavlja se i u mondenom ljetovalištu Menton poznatom po plažama, parkovima i nasadima limuna i naranči.

Ljubiteljima sjevera privlačniji će biti obilazak dvoraca Bavarske, na putu do kojih se zaustavlja i u Mozartovom Salzburgu. U bavarskoj prijestolnici Münchenu uz pratnju vodiča razgledava se ljetna kraljevska rezidencija, barokni dvorac Nymphenburg s parkom na čak 800 tisuća metara četvornih, a dan kasnije Neuschwanstein, poznati dvorac bavarskog kralja Ludwiga II. iz 1886. koji je poslužio kao inspiracija za gradnju Disneyjevih dvoraca. Ljubitelji dvoraca za ukupnu cijenu od 1.390 kuna posjetiti mogu i Ludwigov manji zamak Linderhof te noviju palaču Herrenchiemsee, izgrađenu po uzoru na dvorac Versailles.