RECEPTI ZA PAMĆENJE

Jednostavni kokteli za glamurozni novogodišnji tulum

31.12.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Proslava Nove godine nezamisliva je bez zdravice kojom ćemo zaželjeti sve najbolje u nadolazećoj godini, a kako bi vaša proslava bilo nezaboravna, bacite se na miješanje šarenih, veselih i ukusnih koktela. No zapamtite - s alkoholom ne treba pretjerivati!

Prije miješanja koktela odlučite se koje ćete posluživati na svojoj zabavi, no ukoliko želite biti domaćica ili domaćin iz snova, pokrijte tri osnovne vrste – klasične koktele, koktele s pjenušavim vinima te koktele za trezvenjake u kojima nema alkohola.

Manhattan
Klasični kokteli
Ovi klasični koktela svi su ukusni, otmjeni, šareni i kao stvoreni za zabave. No s njihovim ispijanjem nemojte pretjerivati, jer bez obzira koliko bezbrižno izgledali, u sebi skrivaju podosta alkohola.

Cosmopolitan
Ako bi se birao kralj koktela, Cosmopolitan bi zasigurno ušao u uži izbor. Ukusan i lijepe crvenkaste boje, izgleda vrlo privlačno te je za proslavu Nove godine zaista idealan.

Priprema: U zamrzivač stavite bocu votke zajedno s čašama za Martini, kako bi se sve dobro ohladilo.

Recept za jednu čašu:
30 ml kvalitetne votke, 10 ml likera, 20 dl soka od brusnice, nekoliko kapi svježeg soka od limuna ili limete.

Sve sastojke uspite u shaker za koktele, snažno protresite, izlijte u čašu te dodajte kockice leda.

Negroni
Ovaj koktel ime je dobio prema grofu Negroniju, a predstavlja savršeni aperitiv jer je pomalo gorkast.

Priprema: Ako želite da se Negorni malo duže pije, pripremite duge i uske čaše, a za suprotan učinak koristite male i plitke čaše.

Recept za jednu čašu:
25 ml Camparija, 25 ml slatkog vermoutha, 25 ml gina, led, ploška naranče i po izboru soda voda.

Polovicu čaše napunite ledom, zatim ulijte sastojke, promiješajte i ukrasite kriškom naranče.

Manhattan
Manhattan
Ovaj koktel je jedan od najklasičnijih i najstarijih, a za njegovu pripremu postoji nekoliko verzija.

Recept za jednu čašu:
50 ml vermoutha, 20 ml whiskeya, 4 kapi Angostura bitera, nekoliko kockica leda, 1 maraskino višnja, narančina kora.

U visoku čašu koju ste prethodno ohladili ulijte vermouth, whiskey, led i bitter te promiješajte, dodajte maraskino višnju, a narančom premažite rub čaše.

Kokteli s pjenušavim vinima

Ovi kokteli izgledaju vrlo svečano, a za tulume su fantastični. Za razliku od klasičnih koktela sadrže manje alkohola.

Kir Royale
Kir Royle je koktel načinjen od likera od crnih ribizla i bijelog vina te djeluje vrlo elegantno, a poslužen u visokoj čaši djeluje vrlo damski. Jedan od vrlo jednostavnih načina pripreme je da u čašu ulijete šampanjac i dodate nekoliko kapi soka od brusnica, ili pak crnih ribizla.

Bellini
Ovo je klasični koktel od soka breskve i šampanjca, a miks voća i pjenušca je dobitna kombinacija. U visokoj čaši jednostavno pomiješajte šampanjac, sok od breskve i po želji slatki malinov sirup. Poslužite ga dobro ohlađenog u visokoj čaši.

Red Rascal
Ukusan i osvježavajuć koktel Red Rascal lako ćete napraviti baš poput i Kirk Royala. U dobro ohlađeni pjenušac dodajte malo slatkog sirupa od maline ili pak od jagode. Ovaj koktel izgleda vrlo privlačno, a i njegov okus rijetko koga će ostaviti ravnodušnim.

Bezalkoholni kokteli
Ove koktele, baš kao i one s alkoholom, servirajte dobro ohlađene u kakvoj fora čaši, a po ukusu ih ukrasite limunom i limetom, slamkama ili šeširićima. Poigrajte se okusima, pa tako probajte pomiješati sok od jabuke s đumbirovim sokom. Različite sokove možete pomiješati i s mineralnom vodom te dobiti neke sasvim nove okuse.