ZA PRSTE POLIZATI

Jede vam se nešto fino i zdravo? Isprobajte namaz od pečene tikve kakav priprema Karmela Vukov Colić

08.11.2021 u 12:07

Bionic
Reading

Sezona je bundeva, odnosno tikvi ili buća, a ovo zdravo, često i nepravedno zapostavljeno povrće prepuno zdravih nutrijenata idealno je za juhe, variva, kolače...

Lista hranjivih tvari koje sadržava ova iznimno zdrava namirnica vrlo je duga: sadrži kalcij, kalij, fosfor, magnezij, selen, cink, željezo, mangan, betakaroten, dio kompleksa vitamina B i vitamin E (osobito u sjemenkama), a kako je lako probavljiva, mogu je konzumirati i osobe s probavnim smetnjama.

Specifičnom okusu bundeve nije odoljela ni naša poznata voditeljica Karmela Vukov Colić, a koja na Instagramu, kao i blogu Ciao Karmela, često počasti svoje obožavatelje zanimljivim receptima.

Evo recepta za namaz od pečene tikve:

Hokaido tikvu očistite od koštica, narežite na kriške i stavite na lim za pečenje. Većoj glavici češnjaka odrežite vrh pa je zamotajte u namašćenu foliju i stavite na lim. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Dva mlada luka nasjeckajte i propirjajte na žlici maslaca. U posudu istisnite pečeni češnjak, meso pečene tikve i mladi luk. Dodajte 250 g krem sira, dvije, tri žlice sitno ribanog parmezana, sol, papar, malo čilija (ako volite ljutkasto) i žlicu, dvije limunovog soka. Sve usitnite štapnim mikserom u pastu. Poslužite uz krekere ili grisine. I u slast!