NIJE SVE U SEKSU

Je li ovo tajna uspješne veze?

29.01.2013 u 10:49

Bionic
Reading

Dobar odnos i prijateljstvo stvaraju kvalitetniju, čvršću i seksualno zadovoljavajuću vezu, tvrde znanstvenici u novom istraživanju, dok oni koji u vezi nastoje zadovoljiti svoje sebične želje imaju manje šanse da vezu održe na dulji rok

Snažan prijateljski odnos tajna je dugotrajne i kvalitetne veze, pokazalo je novo istraživanje, a prenosi Daily Mail. Znanstvenici su dokazali kako njegovanje prijateljstva s partnerom u snažnoj mjeri utječe i tvori kvalitetniju vezu s više ljubavi i većim seksualnim zadovoljstvom.

Istraživanjem se pokazalo kako ljudi koji sebično nastoje zadovoljiti osobne potrebe i želje kroz odnos s partnerom imaju manje šanse da vezu održe na dulji rok. 'Ljubavne veze su, u svojoj srži, prijateljstvo. U tom slučaju, vrednovanje tog aspekta odnosa učvršćuje i jača vezu', kaže Laura VanderDrift sa Sveučilišta Purdue u Indiani.

'Rezultati istraživanja upućuju na to kako njegovanje aspekta prijateljstva u vezi važan segment koji utječe na kvalitetu veze. Čini se kako je pridavanje veće važnosti segmentu prijateljstva važnija komponenta za vezu nego li neki drugi segmenti, poput seksa', dodaje Laura.

Psiholozi navode kako prekid duge veze može dovesti do negativnih emocija, osjećaja nesigurnosti i lošijeg fizičkog zdravlja. Međutim, ako su partneri bili i jako dobri prijatelji, prekid u tom slučaju može biti lakši i manje destruktivan.

Tim znanstvenika koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, proveo je dva eksperimenta. Prvi eksperiment uključivao je 190 studenata koji su na početku studija bili u vezi najmanje 18 mjeseci. Ispitanici su ispunjavali posebno složene upitnike te na istraživanje pozvani četiri mjeseca kasnije. Oni koji su u međuvremenu ostali s istim partnerom u vezi u upitnicima su pokazali kako su se u vezi trudili jačati i prijateljstvo, a samim time poboljšali su i aspekt ljubavi i romantike te kvalitetu seksa.

Presudni zaključak koji su znanstvenici donijeli bio je taj da njegovanje prijateljstva s partnerom povećava šanse za opstanak veze.

Drugi eksperiment uključivao je 184 studenta koji su u vezama bili prosječno 16 mjeseci. Zamoljeni su da rangiraju vrijednosti koje se povezuju s ljubavnim vezama, poput sigurnosti, seksa, doživljavanja novih stvari, poboljšanja samoga sebe i kompatibilnosti. Oni koji su ocijenili osobne potrebe kao najvažnije, u osnovi nisu bili zadovoljni seksualnim životom u vezi ni privrženošću partnera.