DIJAMANTNI JUBILEJ

Je li ovo počast kraljici ili neukusan sitniš?

Bionic
Reading

Počast kraljici ili neukusan sitniš? Od hotelskog lanca koji svakoj gošći imenom Elizabeta nudi bocu pjenušca, do torti u obliku kraljičinih torbica, dijamantni jubilej britanske kraljice - šezdeseta obljetnica otkako je stupila na prijestolje - proizvođačima suvenira do sada je najveća prigoda za masnu zaradu, ukoliko ne računate prošlogodišnje vjenčanje princa Williama

Kraljevska obitelj i ovom se prigodom dokazuje kao najunosniji otočki brend od kojega će britanski patrioti zaraditi više od pola milijarde funti. Priliku za zaradu koriste i razvikane marke iz svijeta mode i kozmetike kao što su Vivienne Westwood, Estée Lauder i Max Factor.

Zaradit će i austrijski Swarovski, čijim lažnim sjajem mnogi slave kraljičine dijamante i njezine dijamantne godine na prijestolju. Što se sve nudi? Evo nekoliko primjera u izboru lista Financial Times

1. Čvrsti parfem Estée Lauder:
Svojoj kolekciji kutijica čvrstih parfema (onih u obliku kreme) firma dodaje i ovaj ukrašen motivom britanske zastave sa 130 plavih i crvenih kristala Swarovski, koji se može kupiti u Harrodsu za 320 funti.

2. Miris Victorious marke Floris:
Londonski proizvođač parfema s tradicijom od 1730. izašao je s novom kombinacijom mirisa kojim će 'slaviti duh Velike Britanije'. Miriši li Buckinghamska palača tako pobjedonosno po moru, citrusu, cvijeću, drvetu i malo orijentalno, kao ovaj nazvan Victorious? Bočica stoji 99 funti.

3. Dentsove rukavice kraljice Viktorije:
Tvrtka Dents tvrdi da u svojoj tvornici u Warminsteru od 1777. godine izrađuje najfinije kožne rukavice na svijetu. Ovaj put nudi rukavice boje pijeska po uzoru na one koje su izradili kraljici Viktoriji za njezin dijamantni jubilej, a mogu se kupiti u robnoj kući Selfridges za samo 99 funti.

4. Dijamantna ogrlica draguljara Bentley & Skinner:
Za one malo dubljeg džepa sjećanje na kraljičin dijamantni jubilej može biti i dijamantna ogrlica čuvenog juvelira, čije su kreacije rado imale dvije Elizabete – britanska kraljica i Elizabeth Taylor. Ogrlica je klasičnog dizajna, stoji 79.500 funti i ima blizu 40 karata pravih kamenčića.

5. Haljine kraljičine mladosti Vivienne Westwood: Inspirirana kraljičinim opravama iz mladih dana, britanska ikona punka ponudila je ekskluzivnu kolekciju od deset haljina nazvanu 'Red Carpet Capsule Collection', romantične, lepršave kreacije od tafta, svilenog satena i organdija po kraljevskoj cijeni od 650 do 3000 funti.

6. Mytightsove čarape s motivom zastave: Poznata po 'modi na svoju ruku', kraljica uvijek nosi čarape neutralne boje kože, ali to nije pokolebalo najvećeg online čarapaša da ponudi hulahupke s motivom britanske zastave, konja i krune po cijeni od samo 9,99 funti.

7. Ovratnik prvog krojača Otoka, tvrtke Ede & Ravenscroft: Najstariji londonski krojač, kojemu su mušterije vojvoda od Edinburga i princ Charles, za jubilej nudi uštirkani bijeli ovratnik za svečane prilike po cijeni od 8,5 funti, a cijelu svečanu košulju za 135 funti, kao podsjetnik na stara vremena, kada su muškarci hodali svijetom doista propisno uštirkani.

8. Vjenčana kruna Tiararame:
Za vjenčanje u godini kraljičina jubileja izrađivač vjenčanih tijara i drugog asesoara za najvažniji dan u životu predlaže nevjestin raskošan ukras za glavu sa 3.270 kristala Swarovski u bojama nacionalne zastave i isprepleten srebrenim nitima.

9. Kraljevski nokti Max Factora:
Britanke mogu odati počast svojoj kraljici i umjetnim noktima s motivom zastave, krune i drugih dvorskih simbola. Glavno je da se šareni, iako dame s dvora ne koriste takve kičaste izljeve otmjenosti.

10. Jubilarno odijelo od tvida marke Hackett: Poznato ime muške mode Britancima predlaže trodijelno odijelo od tvida istkanog u Velikoj Britaniji po kraljičinu škotskom uzorku, u sivoj, crvenoj i plavoj varijanti za 820 funti.