OTKRIVENA FORMULA

Je li ovo najjednostavniji put do sretnog braka?

07.02.2013 u 12:30

Bionic
Reading

U novoj studiji znanstvenici tvrde kako su otkrili recept za dug i sretni brak. Prema njihovim riječima ono što trebate napraviti je svake godine napisati tri pisma o svađama koje ste vodili s partnerom

Parovi koji žele dug i sretan brak, prema riječima znanstvenika, trebali bi se baciti na pisanje pisama. Naime nova studija je pokazala kako su parovi koji su na papiru opisali svoje svađe u konačnici bili zadovoljniji svojim bračnim životom, piše Daily Mail

Prema tim rezultatima znanstvenici preporučuju parovima da svake godine tri puta po sedam minuta posvete pisanju kratkoga sastavka na način kao da je pisan iz tuđe perspektive. Te male 'domaće zadaće', prema riječima znanstvenika u studiji objavljenoj u časopisu Psychological Science, potiču i jačaju osjećaje kao što su ljubav, strast, intimnost, povjerenje i predanost. A znanstvenici smatraju kako autsajdersko gledište može pomoći da lakše razmotrimo probleme u vezi.

'Ne želimo reći da je to magija, no s minimalno truda možete postići impresivne rezultate', kaže znanstvenica Eli Finkel koja je s timom znanstvenika pratila 120 parova tijekom dvije godine. Kada je istraživanje započelo, neki parovi bili su u braku svega nekoliko tjedana, a drugi su brojili i 50-ak godina bračnoga staža.

U drugoj godini istraživanja polovica parova zamoljena je da razmisli o nedavnim svađama koje su vodili s partnerom te da o tome napišu kratak sastavaka s neutralnog gledišta. Profesorica Finkel procijenila je da pisanje svakog sastavka traje sedam minuta, pa tako tri sastavka godišnje uzimaju svega 21 minutu.

Na kraju su rezultati pokazali kako je kod parova koji nisu pisali sastavke zadovoljstvo bračnim životom s vremenom počelo opadati, a kod onih koji su pisali sastavke zadovoljstvo se stabiliziralo. Iako su se svađali u istoj mjeri kao i prije, svađe su te parove jednostavno manje uzrujavale.

Osim na razinu zadovoljstva u braku, pisanje sastavaka ima i druge prednosti. 'Ne samo da je utjecalo na bračno zadovoljstvo, također je utjecalo i na druge segmente, poput strasti i seksualne želje. Ti učinci su se pojavili bez obzira na to koliko dugo je par bio u braku', zaključuje profesorica Finkel.