SEKSAJTE SE, NARODI!

Je li ovo najbolji razlog za seks?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.04.2012 11:23
  • Objavljeno 10.04.2012 u 10:09
muškarac žena par seks krevet ljubav

muškarac žena par seks krevet ljubav

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako niste dosad već pronašli dobar razlog za seks, pred vama je evolucijski imperativ: koristeći tehniku sekvencioniranja genoma, znanstvenici su potvrdili dugo poznatu teoriju koja kaže da seks pomaže da nove generacije budu zdravije

Seks nam omogućuje da se učinkovitije razvijemo od vrsta koje se reproduciraju bez partnera, pokazuju znanstveni testovi koje tvrde da konačno dokazuju dugogodišnju teoriju. Kombiniranjem gena dvaju roditelja, umjesto jednog kao uslučaju razmnožavanja vinske mušice, nekih insekata i drugih životinja – omogućeno je da se oštećenja DNA uklone u nekoliko generacija. Vrste koje se reproduciraju nespolnim putem vjerojatno će dulje biti opterećene genima koji uzrokuju bolesti, tvrdi se u istraživanju provedenom na Sveučilištu u Edinburghu.

Seks je, za razliku od samoreprodukcije, najbolji način da se promijeni DNA koji uzrokuje bolesti u više uzastopnih generacija budući da osobe koje naslijede zdrave gene imaju tendenciju da ih razviju i prenose na sljedeću generaciju, a najslabije genetske karike vjerojatno će odumrijeti bez reprodukcije.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, postalo je moguće preslikati naš DNA koristeći tehniku nazvanu sekvencioniranje genoma. Na malim uzorcima, kao što je vlas kose, znanstvenici mogu ispitati stanice i mapirati naše gene.

Budući da postoji oko šest milijardi baznih parova u svakom ljudskom genomu, pohranjivanje informacija je bio početni problem koji se morao svladati. No računalnim programima može se pohraniti i analizirati sekvencioniranje genoma kako bismo saznali što nas čini onim što jesmo.

Znanstvenici kažu da rezultati, koje je omogućila tehnologija sekvencioniranja genoma, pruža snažne dokaze dugogodišnjim tvrdnjama da seksualna reprodukcija daje dugoročnu korist vrsti. 'U životinjskom carstvu, pojedinci moraju uložiti puno truda da bi se reproducirali. Raspolažemo jakim dokazima koji pokazuju da seksualna reprodukcija omogućuje vrstama kontinuirano prilagođavanje i uklanjanje elementa DNA koji bi inače uzrokovali dugotrajna oštećenja', istaknula je dr. Penny Haddrill sa Sveučilišta u Edinburghu u studiji objavljenoj u časopisu Genome Biology and Evolution.

Posljednjih su godina tehnike sekvencioniranja gena postala sve sofisticiranije pa testovi sada mogu pomoći odrediti genetsku mapu osobe i objasniti zašto dolazi do oštećenja ploda ili problema u razvoju te mogu može pomoći u otkrivanju slučajeva incesta.

Uskoro ćemo, piše Daily Mail, biti u mogućnosti nositi svoj vlastiti kod na USB-u za cijenu od 7.000 kuna, a tu uslugu već nude laboratoriji jedne indijske tvrtke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi